Ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδά για τον Εγρηγόρο της Χίου

Ο Εγρηγόρος είναι  ένα μικρός, ηλιόλουστος και ιδιαίτερα γραφικός οικισμός στη Βορειοδυτική Χίο. Όταν η γεωργία κάλυπτε ακόμα τις ανάγκες των ανθρώπων ζούσαν εδώ κάπου 250 ψυχές.

Ακολουθώντας τη μοίρα της φτωχής ελληνικής υπαίθρου, το χωριό άρχισε να αδειάζει, αραιά στην αρχή και από τη δεκαετία του ’60 και μετά μαζικά.  Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Οι Εγρηγοριανοί σκόρπισαν «σαν του δρυ τα φύλλα» σε όλες τις γωνιές της γης, κρατώντας όμως πάντα ανοικτό το δρόμο της επιστροφής.

Σ΄ αυτό, λοιπόν, το χωριό είναι αφιερωμένη η νέα δισκογραφική δουλειά του Παντελή Θαλασσινού, η οποία υπό τον τίτλο «Με δυό ρολόγια – Εγρηγόρος 2016», θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Αύγουστο

Όπως σημειώνει ο κ. Σωτήρης Χατζημανώλης, «κάθε χρόνο, κυρίως τον Αύγουστο, πολλοί χωριανοί επισκέπτονται τον τόπο που τους γέννησε φέρνοντας μαζί παιδιά και εγγόνια. Άνθρωποι από τη Χώρα, την Αθήνα, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, μέσα σε λίγες ημέρες, όσο κρατά αυτό το «προσκύνημα» ρουφούν με αβάστακτη δίψα τη χαρά του ανταμώματος. Παλιές φιλίες και συγγένειες αναθερμαίνονται, καινούριες γεννιούνται, ευχές ανταλλάσσονται για νέο αντάμωμα του χρόνου, που άλλες εκπληρώνονται και άλλες όχι.

Όμως ο συνδετικός κρίκος, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ και που ήδη έχουν λιγοστέψει, κάποια στιγμή δε θα υπάρχουν και τότε η αλυσίδα μπορεί θα σπάσει.

Έχουμε χρέος, εμείς η τελευταία γενιά παιδιών που γεννήθηκαν σε τούτο τον λατρεμένο τόπο να το προλάβουμε. Με αυτές τις σκέψεις γεννήθηκε η ιδέα ενός μεγάλου ανταμώματος, όσο γίνεται περισσότερων Εγρηγοριανών, εδώ στις ρίζες μας. Να ξανασμίξουν οι παλιοί, να μπολιαστούν οι νέοι με αγάπη για το χωριό, να το κρατάνε ζωντανό έστω για μια φορά το χρόνο.

Θα γίνουμε όλοι μια παρέα και με μπούσουλα τις παραδόσεις των γονιών μας θα δώσουμε περιεχόμενο σε αυτό το μεγάλο αντάμωμα, από όπου δε θα λείψει, όπως δεν έλειψε ποτέ, και το τραγούδι. Γι αυτό ετοιμάσαμε ένα CD με τραγούδια που μιλάνε κατευθείαν στις καρδιές μας.

Η επιλογή των δημιουργών δεν είναι τυχαία. Ο Παντελής Θαλασσινός, εκτός από Χιώτης και ταλαντούχος καλλιτέχνης, φτιάχνει σημερινά τραγούδια που αγκαλιάζουν τον ελληνισμό όπου γης, πατώντας γερά στην παράδοση.

Την πρόταση του την έκανα κάπως έτσι: «Είμαι Χιώτης, Μικρασιατικής καταγωγής και ΑΕΚ. Θέλουμε να κάνουμε δυο τραγούδια για το χωριό μας». Η απάντησή του ήταν άμεση: «Μ αρέσει αυτό που κάνετε και ναι, θα τα γράψω».

Η Ευγενία Βορριά – Ασλανίδη, γέννημα – θρέμμα Κουρουνιωτίνα, μέχρι τα δώδεκά της  μόνο τον Εγρηγόρο ήξερε από τον υπόλοιπο κόσμο. Του χρωστάει, όπως λέει, για τα όμορφα παιδικά της χρόνια και χαίρεται που μπορεί να εκπληρώσει το χρέος της συμμετέχοντας με τους στίχους της στα τραγούδια.

Θέλουμε να μείνει για πάντα αυτό το CD. Και να ανατρέχουμε στα τραγούδια του όταν η νοσταλγία χτυπάει «κόκκινο»…».

thalassinos

Για την νέα του δισκογραφική δουλειά ο Παντελής Θαλασσινός σημειώνει:

«Τα 4 τραγούδια γράφτηκαν πάνω  σε  στίχους της εξαιρετικής Χιώτισσας στιχουργού Ευγενίας Ασλανίδη για τη σύναξη των Εγρηγοριανών της Χίου. 

Τα  υπόλοιπα τραγούδια του Γιώργου Μπίμη και του Νίκου Παπαχατζή, υπήρχαν στο συρτάρι μου μαζί με κάποια άλλα και περίμεναν την ευκαιρία, να δισκογραφηθούν. 

Γι΄ αυτό και τα τραγούδια αυτά τα θεωρώ, συνέχεια της δισκογραφίας μου.

Το τραγούδι  του Γιώργου Μισετζή, “Κοιμάσαι για ονειρεύεσαι” είναι πάνω σε ποίηση του Γιώργου Θεοτοκά, που για πρώτη φορά μελλοποιείται, και το πρωτοάκουσα από τη φωνή του Μαρκέλλου Πούπαλου.  Η συγκίνηση που ένοιωσα μ‘ έσπρωξε, να το συμπεριλάβω στη δουλειά αυτή, κι ας μην ήταν δικό μου.   

Ο Πέτρος Βαρθακούρης κι ο Λευτέρης Χαβουτσάς με βοήθησαν πολύ γι’ ακόμα μια φορά.  Το CD δουλεύτηκε στο σπίτι μου, και εν συνεχεία στο στουντιο ΣΙΕΡΡΑ 

Ευχαριστώ τον Σωτήρη, την Ευγενία, τον Γιώργο Μπίμη, τον Νίκο  Παπαχατζή τον Γιάννη Μανδάλα, όλους τους μουσικούς κι όσους με βοήθησαν, να κάνω ένα Cd στο γνώριμο παλιό μου ύφος».