Ο Πλακιωτάκης «μαρτυρά» push back προσφύγων πριν το 2015

Αίσθηση από την παραδοχή του υπουργού Ναυτιλίας για push back από κυβερνήσεις πριν τον ΣΥΡΙΖΑ● Σαντορινιός: Να δώσουν απαντήσεις Βαρβιτσιώτης και όσοι ενεπλάκησαν.

Στην αποκάλυψη ότι ελληνικές κυβερνήσεις και το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιούσαν παράνομες επαναπροωθήσεις την περίοδο πριν από το 2015 έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Μιλώντας στον Ρ/Σ «Πρώτο Θέμα» ο Γιάννης Πλακιωτάκης παραδέχθηκε (άθελά του;) ότι η πρακτική των push backs, που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής, ήταν κάτι που έκανε το Λιμενικό στην περίοδο των κυβερνήσεων πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στον σταθμό ο υπουργός προσπάθησε να απαντήσει στις ακραίες φωνές που θέλουν το Λιμενικό να βουλιάζει βάρκες, όμως, μάλλον άναψε… φωτιές στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ανέφερε «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι εννοεί «άλλες χρονικές περιόδους» ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO,  αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης του ζητήματος. Μας υπερβαίνουν όλα αυτά».

Προχώρησε, ακόμη, σε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφέροντας ότι αυτά συνέβαιναν πριν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ« ήταν στη λογική των ανοιχτών συνόρων».

Το ηχητικό

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Ναυτιλίας προκαλεί σίγουρα αίσθηση, καθώς η Νέα Δημοκρατία και κορυφαίοι υπουργοί της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου θα πρέπει να τοποθετηθούν για αυτή την παραδοχή.

Ήδη ήρθε η πρώτη αντίδραση από τον τομεάρχη Ναυτιλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βάζει στο κάδρο τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και άλλους πρώην υπουργούς.

«Πλήρης παραδοχή από τον υπουργό της Ν.Δ. ότι κυβερνήσεις προ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής. Απαντήσεις οφείλουν να δώσουν ο κ. Βαρβιτσιώτης κ όσοι ενεπλάκησαν με το θέμα επί της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για εγκληματικά περιστατικά που κόστισαν ζωές», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Facebook ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Λίγη ώρα αργότερα προέβη και σε εκτενέστερη δήλωση αναφέροντας:

Πλήρης παραδοχή από τον υπουργό της Ν.Δ. ότι κυβερνήσεις, προ του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής.

Απαντήσεις οφείλουν να δώσουν ο κ. Βαρβιτσιώτης και όσοι ενεπλάκησαν με το θέμα επί της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για εγκληματικά περιστατικά που κόστισαν ζωές.

Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ενώ παράλληλα διαφαίνεται η βαθιά ρήξη συνοχής που έχει πλέον η Ν.Δ. Έτσι ενώ σήμερα ο κ. Πλακιωτάκης καταδικάζει τις παράνομες επαναπροωθήσεις και δείχνει με το δάχτυλο τα πεπραγμένα των Δεξιών προκατόχων του, την ίδια ώρα ο κ. Στεφανής, με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων, ονειρεύεται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο που θέτουν σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα και προκαλούν το γέλωτα της διεθνούς κοινότητας.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR

Προσπαθεί να τα μαζέψει ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για push back ο κ. Πλακιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής στη συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ FM κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Σε ό,τι αφορά το παρελθόν αναφέρθηκε σε πρακτικές που «ενδεχομένως» είχαν χρησιμοποιηθεί, κάτι για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια