Ο πρ. επικεφαλής της Frontex Λετζερί υποψήφιος με τη γαλλική ακροδεξιά στις ευρωεκλογές

Ο πρώην επικεφαλής της Frontex κ. Φαμπρίς Λετζερί – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – ανακοίνωσε χθες Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024,  ότι εντάχθηκε στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και θα φιγουράρει στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) διαθέτει «συμπαγές σχέδιο και τη δυνατότητα να το εφαρμόσει. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την πλημμύρα μεταναστών, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωκράτες δεν θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον σχέδιο: μπορώ να το καταθέσω», δηλώνει ο Φαμπρίς Λετζερί σε συνέντευξή του στη Journal du Dimanche που κυκλοφόρησε το βράδυ χθες Σάββατο.

Τον παρασημοφόρησε ο Μηταράκης για τις… πολύτιμες υπηρεσίες του

Αναγνωρίζοντας την συμβολή του στις παράνομες επαναπροωθήσεις και στα push back προσφύγων και μεταναστών ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης είχε απονείμει στον επικεφαλής της Frontex ειδικό μετάλλιο «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β` Τάξης – Διαμνημόνευσης Αξίας»), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, στον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας (φωτό).

Κανονικό ξέπλυμα, δηλαδή, συνοδευόμενο και με έναν δεκάρικο «καθώς η επιχειρησιακή λειτουργία και η συνολική στήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα, έχει επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τα χαμηλότερα επίπεδα μεταναστευτικών ροών της τελευταίας δεκαετίας», είχε τονίσει ο κ. Μηταράκης.

Ο 55χρονος Γάλλος δημόσιος λειτουργός διετέλεσε από το 2015 ως το 2022 επικεφαλής της Frontex, προτού παραιτηθεί εν μέσω πειθαρχικής έρευνας.

Η θητεία του στον οργανισμό σημαδεύτηκε από σωρεία καταγγελιών μη κυβερνητικών οργανώσεων: Η Frontex, τόνιζαν μεταξύ άλλων, ανεχόταν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών κι έμοιαζε να έχει αποφασίσει να επιβληθεί ως εγγυητής της αδιαπερατότητας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

«Σκοπός μου είναι να θέσω την εμπειρία μου (…) στην υπηρεσία των Γάλλων. Αφού διηύθυνα την Frontex για σχεδόν επτά χρόνια κι εργάστηκα για το κράτος κάπου τριάντα χρόνια, ειδικά στα πεδία της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, η απόφαση αυτή είναι λογικά συνεπής», συνεχίζει.

«Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου προσφέρουν μοναδική ευκαιρία να ξαναβάλουμε τη Γαλλία και την Ευρώπη στον σωστό δρόμο», διατείνεται.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρώτος στη λίστα και πρόεδρος του RN της Μαρίν Λεπέν, είναι μπροστά από κάθε άλλο υποψήφιο στις ευρωεκλογές, προσελκύει περί το 30% των προθέσεων ψήφου, με πάνω από δέκα μονάδες διαφορά από τους υποψήφιους της παράταξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ένταξη του κ. Λετζερί αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης του κόμματος της άκρας δεξιάς να μεγεθύνει την δεξαμενή ειδικών και τεχνοκρατών στις τάξεις του, ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία, καθώς φιλοδοξεί να ασκήσει την εξουσία μια μέρα.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν να προηγείται εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2027.

Ο κ. Λετζερί παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex έπειτα από την έναρξη πειθαρχικής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού συνοριοφυλακής, κατά το περιεχόμενο εμπιστευτικής έκθεσης του OLAF που είχε περιέλθει σε γνώση ΜΜΕ, «δεν τηρούσε τις διαδικασίες», είχε επιδείξει «απιστία έναντι της Ε.Ε.» και «διαχειριζόταν με κακό τρόπο το προσωπικό» του.

«Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες αυτές, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ούτε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο της Frontex βρήκαν πειστικές αποδείξεις που να τις υποστηρίζουν», αντέτεινε ο Φαμπρίς Λετζερί στη JDD.

«Στην πραγματικότητα, επειδή ήθελα να ελεγχθεί η μετανάστευση, δεχόμουν πιέσεις κι αισθανόμουν γενική εγκατάλειψη. Η γαλλική κυβέρνηση με πίεζε να παραιτηθώ. Η Γερμανία δεν είχε πρόθεση να με υποστηρίξει. Η ευρωπαϊκή επιτροπή, εμφανώς εχθρική απέναντι στο πρόσωπό μου, ευχόταν την αποχώρησή μου», υποστήριξε.

Η Frontex, με έδρα τη Βαρσοβία, από τους πιο πολιτικά εκτεθειμένους οργανισμούς της Ε.Ε., ενισχύεται συνεχώς για την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ