Ο Ψαροτρομάρας έρχεται στη Χίο και καθηλώνει μικρούς και μεγάλους

Στην εποχή μας η μαγεία και η φαντασία είναι ένα ζητούμενο. όλοι αναζητούμε ένα τρόπο να ταξιδέψουμε να ξεφύγουμε λίγο από τα προβλήματα και να παρασυρθούμε. Κάτι τέτοιο θα γίνει αν μικροί και μεγάλοι αφεθούμε στη μαγεία του Κουκλοθέατρου Κρήτης και συμμετέχουμε ενεργά στις περιπέτειες του Ψαροτρομάρα.

Ο Ψαροτρομάρας έρχεται στο νησί μας και στις γειτονικές Οινούσσες για λίγες παραστάσεις που είναι σίγουρο ότι θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Οι συντελεστές αυτού του ιδιαίτερου κουκλοθέατρου που στηρίζεται στην τεχνική του μαύρου θεάτρου μίλησαν στον astraparis.gr

Τι είναι το κουκλοθέατρο Κρήτης, πόσα χρόνια ζωής έχει τι παρουσιάζει πότε ξεκίνησε;

To Κουκλοθέατρο Κρήτης , με πιο πρωτόλεια μορφή και άλλο όνομα (Κου-Κλο)  ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 στη Λήμνο. Με τα χρόνια εξελίχθηκε πειραματίστηκε, με μερικά χρόνια παύσης στο διάβα του. Το σπίτι  του ήταν από το 1990 μέχρι το 2010 στις Ερυθρές Δυτικής Αττικής και από το 2012 περίπου εγκαταστάθηκε στη Κρήτη όπου μετονομάστηκε σε Κουκλοθέατρο Κρήτης..! Έχουμε παρουσιάσει  πολλά θεατρικά έργα, όπως Ειρήνη του Αριστοφάνη, Ο Ψαροτρομάρας, Οι Δροσουλίτες, και πολλά άλλα!

Γιατί κουκλοθέατρο

Ίσως να μην υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση! Αυτή η τέχνη είναι το μέσο έκφρασή μας και επικοινωνίας με τα παιδιά. Η καλύτερη ανταμοιβή μας είναι η χαρά των παιδιών μετά το τέλος της παράστασης και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν καταφέρνουμε να παίζουμε σε μέρη δυσπρόσιτα όπου τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να βλέπουν συχνά παραστάσεις.

Τι το ιδιαίτερο έχει το δικό σας κουκλοθέατρο;  

Οι κούκλες μας είναι μεγάλες και χρησιμοποιούμε μέσα στην παράσταση την τεχνική του μαύρου θεάτρου. Με τις ειδικές λάμπες  τα χρώματα γίνονται έντονα και οι κούκλες κινούνται μαγικά στα μάτια των παιδιών..! Ο ανθρώπινος παράγοντας εξαφανίζεται και ο θεατής «βυθίζεται» στη μαγεία του κουκλοθεάτρου!

Τα παιδιά σήμερα και ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού και τηλεκπαίδευσης έχουν εξοικειωθεί με τους υπολογιστές τα τάμπλετ με δυσδιάκριτα τα όρια της χρήσης από την κατάχρηση. Πώς μπορεί ένα κουκλοθέατρο να τραβήξει τα παιδιά σήμερα;

Όντως, η «μάχη» της τεχνολογίας με τις παραστατικές τέχνες υπάρχει  πλέον στις ζωές μας. Παρόλαυτα,  θεωρούμε ότι τη τέχνη αύτην, ως θίασος, την έχουμε πάει ένα μικρό βήμα παραπέρα. Κατασκευστικά οι κούκλες και τα σκηνικά είναι περίτεχνα, με πολλές ώρες δουλειάς και μελέτης από πίσω. Το δυνατό όπλο στα μάτια των παιδιών είναι η μαγεία και το μη συμβατικό στα μάτια τους. Εκεί παίζει ρόλο το black light στις παραστάσεις όπου τα παιδιά πραγματικά αφήνουν τα κινητά (που πλέον έχουν μαζί τους) και συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση..!

Ο “ψαροτρομάρας” δεν είναι ένα καινούργιο έργο παρόλα αυτά το περιγράφετε ως διαχρονικό. Ποια είναι η ιστορία του;

Ο Ψαροτρομάρας είναι γραμμένος το 1985 περίπου από τη Φρόσω Χατόγλου, γνωστή Νηπιαγωγός στη Χίο που πέρασε από το νησί σας! Παίζεται για 8η συνεχόμενη χρονιά και έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές την Χίο με τον Ψαροτρομάρα αλλά και άλλες παραγωγές μας! Λίγα λόγια για το έργο:
Πρόκειται για ένα παιδικό έργο διαχρονικό. βγαλμένο από την ζωή όπου με έντεχνο και χιουμοριστικό τρόπο περνάει τα μηνύματα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας! Τα ίδια τα παιδιά κατά την διάρκεια της παράστασης “νιώθουν” την αδικία και ουσιαστικά βοηθούν να επαναστατήσουν τα ψαράκια ενάντια στον Ψαροτρομάρα και τα σχέδια του να φτιάξει ένα μεγάλο παλάτι γκρεμίζοντας τα σπίτια τους στον βυθό της Ψαροχώρας.

Το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και η γόπα μαθαίνουν τα σχέδια του Ψαροτρομάρα. Μόνα τους ψάχνουν να βρουν μία λύση αλλά ο φόβος ότι θα τους κάνει μια χαψιά τα απογοητεύει ακόμα περισσότερο. Ώσπου στο δρόμο τους θα βρεθεί η γοργόνα. Θα τους βοηθήσει και θα τους παροτρύνει να ψαρέψουν τον Ψαροτρομάρα! Όλα τα ψαράκια στο βυθό θα κάνουν μία μεγάλη διαδήλωση στο βυθό βροντοφωνάζοντας με όλα τα παιδιά “Κάτω Ο Ψαροτρομάρας”!

Εκεί θα τα κρυφακούσει όλα η σουπιά και θα τα μαρτυρήσει στον Ψαροτρομάρα όπου εκείνος θα φυλακίσει τη Γοργόνα που βοήθησε να χαλάσουν τα σχέδιά του. Ακόμα και ο δικαστής παροτρύνει τα ψαράκια να μην κάνουν τίποτα και να μείνουν στα σπίτια τους. Ούτως ή αλλώς ο Ψαροτρομάρας υποσχέθηκε ότι θα δώσει στα ψαράκια δουλειά! Μα οι μικροί μας φίλοι του βυθού, έχουν σπάσει πλέον τον φόβο τους, θα ψαρέψουν μαζί με την βοήθεια των παιδιών τον Ψαροτρομάρα και τη Σουπιά και θα ελευθερώσουν την Γοργόνα..!

Στη Χίο πού και πότε θα δώσετε παραστάσεις;

Στη Χίο θα έρθουμε αυτή την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 20:45 στη Βολισσό, στην πλατεία Πύθωνα, Το Σάββατο, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολικού κέντρου Καρδαμύλων, στις 21:00 θα είμαστε στον αύλειο χώρο του Δημοτικου σχολείου, την Κυριακή θα βρισκόμαστε στις Οινούσσες στις 21:00 στον Θερινό κινηματογράφο σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών και την Δευτέρα θα βρισκόμαστε στην Καλλιμασιά στις 19:30 στο Πνευματικό κέντρο σε συνεργασία με το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών απευθύνεστε;

Εμεις προτείνουμε ότι η τέχνη αυτή δεν έχει όρια.  Ένα παιδί 2 ετών μαγεύεται από τα έντονα και περίεργα χρώματα των σκηνικών και των κουκλών και μπορεί να κάτσει ακίνητο κατά τη διάρκεια όλη της παράστασης. Την πλοκή βέβαια δεν θα την κατανοήσει πλήρως , όμως είναι κέρδος ότι θα δει τα ψάρια, την γοργόνα και όλες τις φιγούρες που θα περάσουν απο μπροστά του. Όσο ανεβαίνουμε ηλικιακά θεωρούμε ότι παιδιά έως και έκτη δημοτικου βλέπουν την συγκεκριμένη παράσταση με απόλυτγη προσήλωση και έκπληξη μιας και δεν είναι υποψιασμένα ότι θα δουν κάτι τόσο «διαφορετικό»! Το ενήλικο χιούμορ δεν  λείπει ποτέ από τις παραστάσεις μας, κρατώντας και τον συνοδό του παιδιού σε εγρήγορση και ίσως μερικές φορές οι γονείς είναι πιο ενθουσιασμένοι από τα παιδιά στο τέλος της παράστασης! Οπότε η απάντηση είναι απευθυνόμαστε σε παιδιά από 02 έως 102 ετών!

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια