Ο Σωκράτης Φάμελλος «υπηρεσιακός» πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Η μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο πρόεδρο να εκλέγεται τον Σεπτέμβριο.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από περίπου επτά ώρες.

Η πολιτική γραμματεία κατέληξε στον ορισμό του «υπηρεσιακού» προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος θα ηγηθεί του κόμματος στις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη.

Το πρόσωπο που αποφασίστηκε να αναλάβει αυτό το ρόλο είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, με γραμματέα τον Διονύση Καλαματιανό.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παππας, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής.

Πρώτα η εκλογή από τη βάση

Ανάμεσα στις αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει η κεντρική επιτροπή είναι και ο τρόπος που θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος, αλλά και η εκλογή νέου προέδρου.

Αν και είχε προταθεί να διεξαχθεί ένα διαρκές συνέδριο, αυτό φαίνεται πως μεταφέρεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έτσι θα προηγηθεί η εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου αυτό θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, η εκλογή νέου προέδρου θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική γραμματεία συμφώνησε και για τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 15-16 Ιουλίου.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του κόμματος, καθώς θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τις τάσεις και τα ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ήταν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δει τα ποσοστά του να πέφτουν αρκετά, όμως υπήρξε συμφωνία για διάλογο μέσω γραπτών προτάσεων. Έτσι σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε λάβει το λόγο μόνο ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με κάποιους να εκφράζουν τη διαφωνία τους.

ΠΗΓΗ: IN.GR (Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης)