Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ η 25 Νοέμβρη.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό κοινωνικό διαχρονικό πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα κακοποιητικής συμπεριφοράς έχουν αυξηθεί. Όλο και πιο συχνά ακούμε για γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού, ξυλοδαρμού ή ακόμα χειρότερα ακούμε για γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους.

Ο κατάλογος με γυναίκες που έπεσαν θύματα της πατριαρχίας, της γυναικοκτονίας, της έμφυλης βίας όλο και μεγαλώνει. Εκδηλώνονται περιστατικά σε κάθε γωνιά της γης, μπορεί να συμβεί σε γυναίκες ανεξαρτήτως οικογενειακής, εκπαιδευτικής, επαγγελματικής, οικονομικής ή άλλης κατάστασης.

Προφανώς, δεν αφορά μόνο το άτομο που υφίσταται την βία. Αφορά όλες και όλους μας, και πρέπει ως κοινωνία συνολικά να οργανωθούμε και να ενισχύσουμε την συμμετοχή, την αλληλεγγύη και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Χρειάζεται δραστηριοποίηση, νομοθετική πρωτοβουλία και προστασία από το κράτος, έτσι ώστε οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση να μην διασύρονται, να μην φοβούνται, να μην σιωπούν και αμέσως να καταγγέλλουν το περιστατικό βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Άμεσα να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, να καταργηθούν οι δυσμενείς διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές, να ιδρυθούν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά με εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι μερικά βασικά βήματα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Η έμφυλη βία είναι έγκλημα και πρέπει να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου τιμούμε την 25 Νοέμβρη και μαζί με το φεμινιστικό κίνημα ενώνουμε την φωνή μας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, την προστασία και ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, την ισότητα των δύο φύλων.

Όραμά μας και επιδίωξή μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης.