Ό,τι προλάβαμε στο μεταφορικό ισοδύναμο

Επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο χαρακτήρισε το μεταφορικό ισοδύναμο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προαναγγέλλοντας «αξιολόγηση και εξορθολογισμό» του, χωρίς – ωστόσο – προσώρας να είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση.

Απαντώντας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, στην Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη, επεσήμανε ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αξιολογεί ήδη το μεταφορικό ισοδύναμο, ώστε να το καταστήσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, όπως όφειλε να ήταν ευθύς εξ αρχής». 

Ενδεχομένως, οι αλλαγές που προαναγγέλλει ο κ. Πλακιωτάκης να είναι στην κατεύθυνση καθιέρωσης εισοδηματικών ή κοινωνικών κριτηρίων για τους δικαιούχους στήριξης, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Κρήτης στο σύστημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι προφανές ότι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ποσό δεν θα είναι δικαιούχοι του μέτρου, ενώ σήμερα δικαιούχοι είναι όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, που έχουν ενταχθεί στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.

«Η ανάγκη εξορθολογισμού του μέτρου», συνέχισε, αποδεικνύεται και από το γεγονός πως από τα 570 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την κάλυψή του μόλις το 9,86% έχουν απορροφηθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ειδικότερα οι νησιωτικές επιχειρήσεις, δεν «αγκάλιασαν» το μέτρο, αφού μόνο 1 στις 10 έκανε χρήση και αυτό είναι κάτι που οφείλει να μας προβληματίσει.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά και οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, αλλά και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σε αυτόν τον εξορθολογισμό, πρόσθεσε, «συμμετέχουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι καθώς στόχος του Υπουργείου είναι να καταστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, όχι μόνο ένα μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής της νησιωτικής Ελλάδας μέσω της διεύρυνσης των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται, αλλά και ένα μέτρο ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας».

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε: «Πρώτος  εγώ επιθυμώ  τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας των κατοίκων της και της υγιούς της επιχειρηματικότητας. Προχωράμε, στην ένταξη της Κρήτης σε καθεστώς στήριξης για το μεταφορικό κόστος, αλλά σε τομείς που πραγματικά ευνοούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και στη δρομολόγηση της ένταξης σε καθεστώς στήριξης για κατοίκους / επιβάτες,  με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια». 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια