Ο Τζεφ Μπέζος έχασε 16 δισ. δολάρια εξαιτίας των tweets του Τραμπ

Απώλειες 16 δισ. δολ. υπέστη η περιουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, εν μέρει λόγω των tweets του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Amazon. Από τις 29 Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκούσε συνεχώς κριτική στην Amazon. Ετσι, η μετοχή της από τα 1.555,86 δολ. στις 26 Μαρτίου υποχώρησε στα 1.377 δολ. χθες το βράδυ.

Πλέον, η περιουσία του Τζεφ Μπέζος αποτιμάται στα 114 δισ. από 130 δισ. πριν από 10 μέρες. Ομολογουμένως, το μένος του Τραμπ κατά της Amazon και του ίδιου του Μπέζος δεν είναι άσχετο με την κριτική που ασκεί η Washington Post στην πολιτική Τραμπ. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα ανήκει στον Μπέζος από το 2013 και δημοσιεύει τακτικά έρευνες διόλου κολακευτικές για την προεδρία Τραμπ αλλά και για το επιχειρηματικό του παρελθόν. Πολύ πριν γίνει πρόεδρος ο Τραμπ, ήταν στόχος εξονυχιστικής έρευνας και αυστηρής κριτικής από τη Washington Post. Η κριτική Τραμπ στη Washington Post χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε ο Τραμπ με tweet καταφερόταν ανοικτά κατά της Amazon και της Washington Post. Κατηγορούσε την εφημερίδα ότι βοηθούσε την Amazon να μην πληρώνει φόρους. Εκτοτε, ο Τραμπ έχει κατά καιρούς απειλήσει την Amazon, γράφοντας στο Twitter ότι δεν πληρώνει φόρους και είναι υπεύθυνη για την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημίας που μπορεί να προκαλέσει ο Τραμπ στην Amazon εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση. Παρ’ όλα αυτά, η ευαισθητοποίηση για θέματα προστασίας δεδομένων, το σκάνδαλο του Facebook με την Cambridge Analytica και η επιχειρηματολογία για το «σπάσιμο» των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν αρχίσει να προκαλούν το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Πολλά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος συντάσσονται με τον διαμελισμό κολοσσών όπως η Amazon. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να πιέσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, που προστατεύει τα δικαιώματα του καταναλωτή, να διοργανώσει έρευνα κατά της Amazon για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Kάντλοου, είναι σύμφωνος με αυτήν την πρακτική. Η Amazon φαίνεται να προσμένει κάτι τέτοιο. Από την εκλογή του Τραμπ, τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα ως εκπρόσωποι συμφερόντων της Amazon έχουν διπλασιαστεί.

ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR