Ο Βίτσας μεταθέτει για Νοέμβριο την αποσυμφόρηση των νησιών

Για τον μήνα Νοέμβριο μεταθέτει – για ακόμα μια φορά – την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, τονίζει ότι «στόχος μας είναι τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά να φιλοξενούν περίπου τον προβλεπόμενο από τη δυναμικότητά τους αριθμό ανθρώπων».

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει, μιλώντας μόνο για τη Λέσβο, πάνω από 3.000. Το σχέδιό μας προβλέπει να προχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός μεταφορών από Λέσβο, Σάμο και Χίο μέχρι μέσα Νοεμβρίου».

Σε θεωρητικό, πάντα, επίπεδο αυτό σημαίνει ότι στη Χίο και ειδικότερα στο hot spot της ΒΙΑΛ θα παραμείνουν λίγο πάνω από τους 1000 ανθρώπους αν και εφόσον τηρηθεί η απόφαση του προέδρου του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μαζί δε με όσους διαμένουν σε σπίτια και ξενοδοχεία περί τους 1300 ανθρώπους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγγειλε προς τούτο «ένα νέο πρόγραμμα με επιπλέον 5.000 θέσεις σε διαμερίσματα για εκείνους που έχουν ήδη πάρει άσυλο. Η πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους στέγαση για 6 μήνες, σε συνδυασμό με προγράμματα εκμάθησης ελληνικών και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, για να μπορέσουν στη συνέχεια να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Στη συνέχεια, οι πρώτοι 5.000 θα φεύγουν και θα έρχονται οι επόμενοι, ένα σύστημα κυλιόμενο».

Αναφερόμενος, τέλος, στον επερχόμενο χειμώνα, είπε ότι το πρόγραμμα για το ξεχειμώνιασμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και νομίζω ότι αν υπάρχει μια «κανονικότητα» στις ροές, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Βέβαια, απαραίτητο στοιχείο είναι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των ευάλωτων και αυτών που παίρνουν άσυλο στην ενδοχώρα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια