Ο υπουργός άλλαξε, ο στόχος για δομή στη Χίο είναι ίδιος για την κυβέρνηση

Να εξομαλύνει τα πράγματα ενόψει  αυτοδιοικητικών εκλογών, να έχει μια πρώτη επαφή με το… πεδίο, όπως το χαρακτήρισε,  ήταν τα ζητούμενα της επίσκεψης του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη, στο νησί μας.

Το πρωί της Δευτέρας 7 Αυγούστου 2023 ο κ. Καιρίδης επισκέφτηκε τη ΒΙΑΛ όπου επόπτευσε όλη τη διαδικασία για την απόδοση ασύλου και δήλωσε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς με τους οποίους εξετάζονται οι αιτήσεις.

Αναφορικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα σημείωσε ότι, υπάρχει κινητικότητα αλλά είμαστε ακόμη σε πολύ καλό και διαχειρίσιμο σημείο ενώ προειδοποίησε εκείνους που εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών χρησιμοποιούν αυτό το χαρτί να μείνουν μακρυά από το συγκεκριμένο θέμα.

Το Θόλος και η πολιτική της κυβέρνησης για την κατασκευή νέας δομής εκεί,  βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον δήμαρχο Χίου με τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη προφανώς και λόγω εκλογών να δηλώνει ξεκάθαρα ότι, “Εμμένουμε στις απόψεις μας σε εκείνα που αποφασίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, είμαστε αντίθετοι με τη δομή στο Θόλος, η θέση της δημοτικής αρχής παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα όμως το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο θέμα για την ασφάλεια του τόπου μας.”.

Συμπληρώνοντας ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι,  “Ο στόχος είναι να έχουμε μια σύγχρονη αποτελεσματική και λειτουργική δομή. Είναι κουβέντα που έχει βάθος και χρόνο. Ξέρω τις αντιδράσεις, δεν θελουμε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την τοπική κοινωνία απέναντι. Θέλουμε να προχωρήσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς όφελος της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι  “ο στόχος είναι ένας,  η Χίος να έχει μια  σύγχρονη ευρωπαϊκή δομή χρηματοδοτημένη από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα τιμά τη Χίο, την Ελλάδα και την ΕΕ” και μένει να δούμε αν αυτή θα είναι στο Θόλος ή αλλού.

Για ακόμη μια φορά χρησιμοποιήθηκαν ως επιχείρημα τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν οι κοινωνίες από τη λειτουργία μιας τέτοιας δομής, μιλώντας για το “αναπτυξιακό πρόσημο” του  προσφυγικού με τον κ. υπουργό να υποστηρίζει πως τα οφέλη είναι τέτοια που οι δήμαρχοι που αντιδρούσαν πριν χρόνια για τη δημιουργία δομής στην ενδοχώρα τώρα ζητούν όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να μεγαλώσει.

“Αυτά τα 5 νησιά μας έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή και όλη η Ευρώπη υποκλίνεται σε αυτή την προσπάθεια η οποία αναγνωρίζεται και δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επαγγελματίες της πολιτικής και τους εμπόρους της εθνικής ευαισθησίας. Είναι μια μάχη του ορθού λόγου της μετριοπάθειας και του εθνικού συμφέροντος…. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι που διαμαρτύρονταν πριν από 6 χρόνια τώρα πλέον θέλουν μεγαλύτερες δομές στην ενδοχώρα, υπάρχει μια δυναμική στο θέμα

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες για τα push back αλλα μην μπορώντας λόγω στοχιείων που υπάρχουν κι έχουν δημοσιευθεί στον διεθνή τύπο να τα διαψεύσει αρκέστηκε να μείνει σε θεωρητικό εοίπεδο και στο γεγονός ότι η ΝΔ εκφράζει το κέντρο και μια μετριοπαθή πολιτική που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στα δυο άκρα.

“Σήμερα το ελληνικό λιμενικό σώσει ζωές και το έχετε δει με τους εγκληματίες διακινητές. Είναι μια κριτική που ακούμε με προσοχή και απαντούμε με επιχειρήματα. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο ζήτημα”, ήταν η δήλωση του κ. υπουργού