Όχι από τη ΛΑΣ, στην μετακίνηση των σχολικών καθαριστριών σε άλλες υπηρεσίες

Με πρόταση δημάρχου που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι καθαρίστριες των σχολείων καλούνται να δουλέψουν σε υπηρεσίες των δήμων.

Η ΛΑΣ αντιτίθεται στην απόφαση αυτή και με επιστολή που κατέθεσε προς το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει:

«Η μετακίνηση τους είναι απαράδεκτη! Σε εργαζόμενες που έπιαναν δουλειά μετά τη 1μμ και ένα μεγάλο τμήμα τους έχει και 2η εργασία για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα (που ξεκινά από τα 90€ σε νηπιαγωγεία), τους καλούν να εργαστούν στους Δήμους, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους.Θυμίζουμε πως το ωράριο ως σήμερα των σχολικών καθαριστριών καθορίζεται από τον αριθμό των αιθουσών στα σχολεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορους Δήμους ήδη κάλεσαν εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα και τους είπαν επί λέξη πως «για να μη λέει ο κόσμος ότι κάθεστε, να πάτε για 2-3 ώρες σε κοινωνικές υπηρεσίες». Στην ερώτηση των εργαζομένων «με τι ωράριο και μισθό» η απάντηση ήταν πως «δεν είναι ώρα, θα τα δούμε μετά». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για εξωτερική εργασία με κόψιμο γκαζόν, καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων, δηλαδή έτη φωτός μακριά από τους όρους των συμβάσεων που εργάζονται σήμερα.

Είναι κατανοητό, πως δε μπορούμε να επιτρέψουμε και να δεχτούμε τέτοια αθλιότητα, δηλαδή να εργάζονται οι καθαρίστριες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους.

Αν το κράτος και οι Δήμοι έχουν ανάγκη τη δουλειά τους, να τις προσλάβουν με μόνιμη και σταθερή εργασία. Δε θα κάνουν πειράματα με απαράδεκτες εγκυκλίους σε εργαζόμενους με μισθούς των 100-200€. 

Σε καμιά περίπτωση δε θα δεχτούμε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις το θέμα να έρθει στο ΔΣ για την όποια απασχόληση γίνει για να δούμε να ανταποκρίνεται στις συμβάσεις τους και ωράριο τους»

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια