«Όχι» της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου για την δομή προσφύγων στο Θόλος

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αναμένεται ότι θα περιέλθουν σήμερα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, τόσο το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ), όσο και κυρίως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, για την δημιουργία προσφυγικής δομής που αιτείται να εγκριθεί στην περιοχή Θόλος της Χίου.

Το ΚΑΣ καλείται να εγκρίνει ή όχι το αίτημα του κ. Μηταράκη για την δημιουργία της δομής, έχοντας στα χέρια του μια κατ΄ ουσίαν αρνητική εισήγηση της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου, στην οποία κατατέθηκε η σχετική μελέτη του υπουργείου την περασμένη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στον astraparis.gr, η εφορεία πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Θόλους, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου του Ρημόκαστρου και στην εισήγησή της προς το ΚΑΣ επισημαίνει:

Η δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Θόλος, στην θέση «Άκρα Παχύ», ονομαστικής δυναμικότητας 3.000 ανθρώπων, αλλά με προοπτική να φιλοξενεί έως και 6.000, έμμεσα βλάπτει τον αρχαιολογικό χώρο. Η δομή αυτή αλλοιώνει τον χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου.

Είναι δε προφανώς ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία.

Αναφέρει, ταυτόχρονα, ότι στην επίμαχη περιοχή των περίπου 141 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζει το υπουργείο να δημιουργήσει την δομή, δεν υπάρχουν αρχαία, ενώ τα όποια επιφανειακά κεραμικά έχουν εντοπισθεί είναι πιθανόν να προέρχονται και από μεταφορά.

Κατόπιν τούτων, πόσο εύκολο θα είναι για το ΚΑΣ να ξεπεράσει την ουσιαστικά αρνητική εισήγηση της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου και να γνωμοδοτήσει θετικά για την έγκριση του αιτήματος του κ. Μηταράκη, να δημιουργηθεί μια δομή τεράστιου αριθμητικά και τεχνικά μεγέθους, όταν – μάλιστα – ο μοναδικός οικισμός που υφίσταται στον αρχαιολογικό χώρο του Ρημόκαστρου είναι η Συκιάδα (προϋφιστάμενη της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού).

Σημείωση: Το ΚΑΣ συνεδριάζει σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 14:00 (με τηλεδιάσκεψη), με εισηγήτρια επί του θέματος (πέμπτο στην ημερήσια διάταξη) την κα Έλενα Κουντούρη,προϊσταμένη της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην παρακάτω εικόνα αποτυπώνεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ρημόκαστρου, από την περιοχή του Αίπους έως την παραλία

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια