«Όχι» του δημοτικού συμβουλίου στα τηγανέλαια της Λαγκάδας

Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Χίου τάχθηκε κατά της υλοποίησης της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας με την καύση τηγανέλαιων, στην είσοδο της Λαγκάδας, στην θέση “Καρυδάς”.

Ειδικότερα και συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο – στην συνεδρίασή του την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 – υιοθέτησε τις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων της Λαγκάδας και αποφάσισε να κινηθεί σε επίπεδο νομικών διεκδικήσεων, υποβολής αίτησης θεραπείας για την αδειοδότηση της μονάδας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και να εξετασθεί η δυνατότητα προσβολής της απόφασης αδειοδότησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ταυτόχρονα, θα ειδοποιηθεί η αστυνομία να έχει την προσοχή της, επειδή στην συγκεκριμένη περιοχή και για την συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία οικοδομική άδεια από την υπηρεσία δόμησης του δήμου Χίου.

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας δεκάδες κάτοικοι της Λαγκάδας και της Συκιάδας είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο και στην συνέχεια κατέκλυσαν την αίθουσα και τον προθάλαμο της αίθουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Στο… καθεστώς της μη σύγκλησης και συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Χίου, ελλείψει (ως συνήθως) απαρτίας απέδωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς το γεγονός ότι η υπόθεση της διαβούλευσης πήγε κυριολεκτικά… άψαχτη και άψαλτη.

Δεν συνεδρίασε η επιτροπή, δεν διαβουλεύθηκε κι έτσι δεν συνεχίσθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία – αλυσίδα της συζήτησης στην επιτροπή ποιότητας ζωής και εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο, αφού – πρόσθεσε – δεν αντέδρασε και η τοπική κοινότητα της Λαγκάδας.

«Το θέμα ετέθη, αλλά δεν ηγέρθη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρνούς, «τώρα που έχει τεθεί, είμαστε όλοι εδώ».

Ιδιαίτερα φορτισμένος ήταν ο πρόεδρος του Τ.Σ. Λαγκάδας κ. Στέφανος Τσίγκος, ο οποίος απέρριψε οποιαδήποτε έστω και υποψία ότι έλαβε μέσω email το επίμαχο έγγραφο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την εκκίνηση της διαδικασίας διαβούλευσης. «Είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα να το ήξερα και να το έκανα γαργάρα», είπε με ένταση ο κ. Τσίγκος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διαδικασίες της λαϊκής συνέλευσης της Κυριακής και ζήτησε να κινηθούν από τον δήμο Χίου όλες οι διαδικασίες για την ακύρωση της αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Λαγκάδας.

Ο δήμος θα αναλάβει την νομική στήριξη του θέματος και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να σταματήσουμε αυτές τις διαδικασίες, επειδή αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη επένδυση έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες άδειες, είπε ο κ. Βουρνούς. Πρέπει να πάρουμε τις απόψεις ειδικών εμπειρογνωμόνων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για να επιτύχουμε την ακύρωση της διαδικασίας αυτής, κατέληξε ο κ. Βουρνούς.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κ. Παντελής Στεφάνου τάχθηκε υπέρ των αποφάσεων της λαϊκής συνέλευσης της Λαγκάδας και ζήτησε την άμεση προώθηση των αιτημάτων των κατοίκων.

Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας κα Ερμιόνη Φρεζούλη επεσήμανε το θέμα της έλλειψης δημόσιας διαβούλευσης, αποδίδοντας ευθύνες στον δήμο Χίου.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος επέρριψε με την σειρά του ευθύνες γιατί αγνοήθηκε το έγγραφο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δεν κινήθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Εκπροσωπώντας τον εμφανιζόμενο ως επενδυτή κ. Διαμαντή Σιδερίδη ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Παρθενίδης επεσήμανε ότι υπάρχουν όλες οι νόμιμες αδειοδοτήσεις και η επένδυση υλοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια