«Οι άλλες φωνές της Χίου: Πρότζεκτ patent[α]», στο βιβλιοπωλείο Πυξίδα
Με μία έκθεση στο βιβλιοπωλείο Πυξίδα, από τις 22 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, παρουσιάζονται δημόσια στην κοινωνία της Χίου τα αποτελέσματα του προγράμματος «Οι άλλες φωνές της Χίου: Πρότζεκτ patent[α]».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας για τις δημόσιες ανθρωπιστικές επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από τον εικαστικό και ανθρωπολόγο Στρατή Βογιατζή, σε συνεργασία με μία ομάδα 24 ατόμων που βρίσκονταν το 2023 στο Κατάστημα Κράτησης Χίου.
Για περίπου ένα χρόνο ο Στρατής Βογιατζής συνεργάστηκε με άτομα δεκαεπτά διαφορετικών εθνικοτήτων, κατέγραψε τις αυτοσχέδιες ευρεσιτεχνίες τους (πατέντες) και δημιούργησε ένα συν-μαθησιακό πλαίσιο μέσα από δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής, δημιουργικής γραφής, κατασκευής και αφήγησης, ωθώντας τους να επινοήσουν – κατασκευάσουν πρόσθετες πατέντες ως έργα πρακτικής ή συμβολικής χρησιμότητας. Για τον Βογιατζή “οι δημιουργίες αυτές αποτελούν «πυκνωτές αφήγησης» της εμπειρίας των κρατουμένων στο χώρο εγκιβωτίζοντας το χωροθετικό στίγμα του εγκλεισμού. Οι πατέντες γίνονται φορείς βιωμάτων και πληροφοριών και μετατρέπονται σε μανιφέστα μέσω των οποίων οι κρατούμενοι αρθρώνουν τη δική τους φωνή, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους πέρα από τα τείχη των φυλακών.”
Ένα μέρος του υλικού αυτού, συμπληρωμένο με τις προφορικές μαρτυρίες και αφηγήσεις της ομάδας του προγράμματος θα παρουσιαστεί στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Πυξίδα. Επίσης, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί περαιτέρω ψηφιακό υλικό. Στόχος της εκδήλωσης είναι η επαναφορά στον δημόσιο διάλογο της ανάγκης ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, με στόχο την επικοινωνία με την “έξω” κοινωνία και την κοινωνική επανένταξη.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
Βeny L., συμμετέχων στο πρόγραμμα «Οι άλλες φωνές της Χίου: Πρότζεκτ patent[α]»
Κωνσταντίνος Βαγιανός, διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χίου
Στρατής Βογιατζής, ανθρωπολόγος, σκηνοθέτης, εικαστικός, υπότροφος της πρωτοβουλίας για τις δημόσιες ανθρωπιστικές επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Πόπη Δημητρούλη,νομικός και πρ. σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο την εκπαίδευση κρατουμένων / πρ. εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εκπαίδευσης σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Νιόβη Zαραμπούκα- Χατζημάνου, επιμελήτρια, συν-διευθύντρια Counterpoints Greece.
Διάρκεια έκθεσης: 22 έως 30 Νοεμβρίου 2024.
Ώρες έκθεσης: Δευτέρα – Σάββατο 9:00-14:00, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή 17:30-20:30.
Είσοδος ελεύθερη