Οι χαρακιές στα βουνά του Μελανειούς θα μείνουν για πάντα εκεί

Προάγγελο για το τι πρόκειται να συμβεί στα βουνά και στο περιβάλλον της Χίου αν προχωρήσουν τα σχέδια για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη βόρεια Χίο, χαρακτηρίζει η Χιακή Συμπολιτεία τις σοβαρές επεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή του Μελανειούς από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το περιβάλλον της περιοχής δεν πρόκειται να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, οι δρόμοι που διανοίχθηκαν θα μείνουν εκεί, οι χαρακιές θα σημαδεύουν τα βουνά για πάντα, ενώ θέτει ερωτήματα για τυχόν παρεκκλίσεις από τα αδειοδοτηθέντα έργα και αν ο δήμος Χίου και η Περιφέρεια έχουν έλεγχο στα έργα της περιοχής ή θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Αναλυτικά, η Χιακή Συμπολιτεία επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της τοποθέτησης μεγάλων ανεμογεννητριών στο, σε μεγάλο βαθμό, παρθένο τοπίο της βορειοδυτικής Χίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στη βορειοδυτική Χίο, πολύ μακριά από τα μάτια της κοινωνίας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ας ξαναθυμίσουμε τα χιλιοειπωμένα: η τοποθέτηση μεγάλων ανεμογεννητριών, πέραν του ότι αλλοιώνουν το τοπίο, καταστρέφουν ότι βρίσκεται εμπόδιο στο διάβα τους. Αυτό συμβαίνει σήμερα στο Μελανειός και αποτελεί προπομπό για το τι θα συμβεί αν προχωρήσουν τα σχέδια για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη βόρεια Χίο.

Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες της ιδιωτικής πλέον σήμερα ΔΕΗ απαίτησαν την καταστροφή της παραλίας Λυγαρίδι. Οι διαβεβαιώσεις περί επαναφοράς του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση είναι αίολες, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι. Ακόμα κι αν πραγματικά προσπαθήσουν, πλήρης αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει. Θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στη δύναμη των κυμάτων και του αέρα. Ακόμα χειρότερα όμως, καμιά αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει στις «λεωφόρους» που ανοίγονται για να περάσουν οι νέες μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες. Οι χαρακιές στα βουνά θα μείνουν εκεί για πάντα.

Είναι σαφές, ότι εάν εγκαθίσταντο μικρότερες ανεμογεννήτριες, της κλίμακας που ήταν οι προηγούμενες, καμιά τέτοια καταστροφή του περιβάλλοντος και του τοπίου δεν θα απαιτούνταν, αφού οι προηγούμενες, που αντικαθίστανται σήμερα, μια χαρά είχαν περάσει από τους υφιστάμενους δρόμους.

Και να ρωτήσουμε:

  • Εφόσον οι αδειοδοτήσεις είναι όλες σωστές όπως μας λένε, ποιος ελεγκτικός μηχανισμός παρακολουθεί τα έργα και μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν γίνονται παρεκκλίσεις;
  • Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγξει ότι η όποια αποκατάσταση θα είναι σωστή και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα;
  • Έχει γνώση ο δήμος Χίου και η περιφέρεια και ποια μέτρα έχουν λάβει προκειμένου να υπάρχει συνεχής έλεγχος των εργασιών και να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων;

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε:

  • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
  • Μικρές, αποκεντρωμένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και όχι το κέρδος των ιδιωτικών εταιρειών, ντόπιων και ξένων.

Αξιοποίηση του πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες, με εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας».