Οι εκλογές στους δασκάλους, θεωρίες συνωμοσίας και άλλα τινά φαιδρά

Μετά την παρέλευση ενός 24ώρου από την ανάρτηση της είδησης για τις εκλογές στους εκπαιδευτικούς της Χίου, χθες Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 και μία μέρα μετά τις εκλογές, λάβαμε από την παράταξη «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί Π.Ε. Χίου» ανακοίνωσή της «σχετικά με το παραπλανητικό δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας της Χίου».

Αναγνωρίσαμε από τις εικόνες που είχαν κολλήσει στην ανακοίνωση ότι επρόκειτο για μας, τον astraparis.gr, περιμέναμε είναι αλήθεια μια απάντηση, παραξενευτήκαμε που δεν αναφέρει τον τίτλο της ιστοσελίδας μας (δεν είμαστε στην παρανομία, δα), το προσπεράσαμε, πήγαμε παρακάτω και… φρίξαμε.

Είπαμε, περιμέναμε μετά χαράς – μάλιστα – μια απάντηση από το βράδυ της Πέμπτης, κιόλας, αλλά ετούτα που διαβάζουμε μας ξεπερνούν.

Γιατί όταν έχουμε μια πληροφορία, ότι την συγκεκριμένη παράταξη στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατ΄ αυτούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή ακόμα και ότι μπορεί να πέσαμε θύμα παραπληροφόρησης, τι πιο απλό από μια διευκρίνιση (είπαμε, την περιμέναμε μετά χαράς κιόλας από χθες βράδυ) και αποκατάσταση των πραγμάτων;

Όχι, έπρεπε να λάβουμε ολόκληρο… μανιφέστο, όπου με ύφος σαράντα καρδιναλίων οι δάσκαλοι της παράταξης επιχειρούν να μας κατατροπώσουν, να μας εντάξουν σε κύκλο συνωμοσίας που απεργαζόμαστε – ομού μετά των… αφεντικών μας – τα μύρια όσα σε βάρος του ανεξάρτητου, ακηδεμόνευτου και ακομμάτιστου συνδικαλισμού, που επαγγέλλονται.

Καταγράφουμε εν τω παρόντι ότι η συγκεκριμένη παράταξη δεν υποστηρίχθηκε στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον η ίδια διατείνεται και να διευκρινίσουμε ότι προς τούτο έχουμε υποχρέωση εκ της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν μας επιβάλλεται από την απαράδεκτου ύφους ανακοίνωση που ελάβαμε και η οποία έχει ως ακολούθως:

Σχετικά με το παραπλανητικό δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας της Χίου

Πριν ακόμα κλείσουν καλά – καλά οι κάλπες των εκλογών για τα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια…

Χτες αρχίσαμε να δεχόμαστε τηλέφωνα και μηνύματα ότι υπάρχει ένα δημοσίευμα, σε γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα της Χίου, σχετικό με τα αποτελέσματα των εκλογών του ΠΥΣΠΕ. Σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρεται ότι:

Στους δασκάλους για το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ), δηλαδή το τοπικό, η υποστηριζόμενη από το ΠΑΜΕ Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) πήρε 127 ψήφους κι έχασε την πρώτη θέση, την οποία πήρε με 186 ψήφους η παράταξη που υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχεις στις τάξεις της και άλλους ανεξάρτητους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα ο συντάκτης του δημοσιεύματος μας αλλάζει και όνομα!!!

Αναφέροντάς μας ως Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χίου.

Καταρχήν λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι λεγόμαστε Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί Π.Ε. Χίου. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι εκπροσωπούμε τον ανεξάρτητο/ ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό. Όλη η ύπαρξή μας στηρίζεται στην προσπάθειά μας για αποδέσμευση/ απαγκίστρωση του συνδικαλισμού από τα κόμματα και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν καθώς πιστεύουμε ότι τα μικροκομματικά παραταξιακά συμφέροντα δεν βοηθούν στην ενότητα και έχουν οδηγήσει στην ένδεια του συνδικαλιστικού κινήματος. Η παράταξη μας λοιπόν δεν υποστηρίζεται από κανένα κόμμα παρά μόνο από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς της Χίου. Παρόλα αυτά ως μια αμιγώς δημοκρατική παράταξη σεβόμαστε κάθε κομματική παράταξη και την ιδεολογία της, κάθε φωνή και κάθε άποψη γι αυτό και προσπαθούμε διαχρονικά για συνεργασία και ενότητα ώστε να λειτουργεί ο Σύλλογος προς όφελος των συμφερόντων των εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα στο καταστατικό μας και τις ιδρυτικές μας αρχές και αξίες όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι μέλη των Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χίου μπορούν να γίνουν μόνο οι εκπαιδευτικοί που δεν ανήκουν σε πολιτικά κόμματα.

Αν ο συντάκτης του δημοσιεύματος γνωρίζει ότι κάποιος από την ομάδα μας ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα να το γράψει να το μάθουμε κι εμείς!!!

Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος συντάκτης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος παραπλανήθηκε (;) από κάποιους προσκείμενους ιδεολογικά σε αυτόν ή σκόπιμα μετέδωσε αυτές τις ανακρίβειες εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και τους στόχους κάποιων. Μπορεί το αποτέλεσμα να τον στεναχώρησε (;) αλλά η συμβουλή μας είναι ότι δεν πρέπει να αφήνει το συναίσθημα να θολώνει τα γραφόμενα του παραλλάσσοντας την αλήθεια κατά τα συμφέροντα του χώρου που εξυπηρετεί και υπηρετεί!

Καλούμε τους υπευθύνους διαχείρισης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (αν θέλει να λέγεται αξιόπιστη και έγκυρη) να αναδιατυπώσει και να ανακαλέσει άμεσα. Να διορθώσει την ονομασία της ομάδας μας και να αναφέρει τον σκοπό της ύπαρξης της (αν μας ζητηθεί του επισυνάπτουμε και το καταστατικό μας).

Η αξιοπιστία κάθε δημοσιεύματος (και αντίστοιχα δημοσιογράφου) προσδιορίζεται από την εγκυρότητα και αμεροληψία όσων γράφει και δημοσιεύει και από την ενδελεχή και προσεκτική διασταύρωση των πληροφοριών. Σε αντίθετη περίπτωση απλά μιλάμε για συκοφαντικά δημοσιεύματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένους χώρους και συμφέροντα. Είναι γνωστή η ατέρμονη προσπάθεια κάποιων χώρων/ προσώπων να μας συνδέσουν με κόμματα. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να φιλτράρουν τα όσα γράφονται και θα ακουστούν ή θα γραφτούν.

Γι άλλη μια φορά ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς της Χίου που με την ψήφο τους, μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη και έδειξαν τον δρόμο για τον ακομμάτιστο – ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό που προτάσσει το συμφέρον των εκπαιδευτικών πάνω από τα κάθε λογής μικρο-κομματικά/ παραταξιακά συμφέροντα. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της Χίου μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε κομματικούς μηχανισμούς και πολιτικά συμφέροντα για την προώθηση των αξιών που αντιπροσωπεύουμε.

Με εκτίμηση

Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί Π.Ε. Χίου

Και η απάντησή μας

1. Επιλογή της παράταξης να μην αποδέχεται εκπαιδευτικούς που είναι οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα. Αλλά να μας καλεί να γίνουμε ρουφιάνοι και να καρφώσουμε κάποιον από την ομάδα που να ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα, είναι ντροπή και να το σκέφτονται, όχι να το λένε και δημοσίως.

2. Δεν ξέρουμε ποιους εννοεί η παράταξη όταν αναφέρεται στους προσκείμενους ιδεολογικά στον συντάκτη του δημοσιεύματος, ότι και καλά στεναχωρήθηκε και θόλωσε από το αποτέλεσμα (ναι, έβαλε τον γάιδαρό του να κλαίει, όπως λέμε στο χωριό μου) αλλά τους λέμε ότι κυνηγούν φαντάσματα. Κι όταν κανείς κυνηγά φαντάσματα είναι σίγουρα στον λάθος δρόμο.

3. Τους είναι βολικό στο κυνήγι των φαντασμάτων που έχουν επιδοθεί και προς εδραίωση του δικού τους ακομμάτιστου συνδικαλισμού να «ανακαλύπτουν» ότι κάποιος εξυπηρετεί και υπηρετεί συγκεκριμένο κομματικό χώρο και ο οποίος μάλιστα τους κυνηγά, αλλά τους πληροφορούμε ότι όταν ο υπογράφων, ο οποίος τιμά και σέβεται τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, εγκατέλειψε την κομματική δράση οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν αγέννητοι ή διήγαν τον μαθητικό τους βίο.

4. Η πρόσκληση στην διαχείριση της ιστοσελίδας να διορθώσει και να ανακαλέσει παραβιάζει ανοικτές θύρες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι την ζητήσαμε την διευκρίνιση και οι σχετικές υποδείξεις τους αλλού, όχι στον astraparis.gr, που έχει κατακτήσει με σκληρή και υπεύθυνη δουλειά την αξιοπιστία και την εγκυρότητα.

5. Να δώσουμε, τέλος κι εμείς μια… συμβουλή κι ας πέσει στον γυαλό: Να πάνε στον δικηγόρο τους το δημοσίευμά μας και την ανακοίνωσή τους, για να τους εξηγήσει τι σημαίνει «συκοφαντικά δημοσιεύματα», αφού καίτοι δάσκαλοι φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τι είναι συκοφαντία.

Γιάννης Στεβής

Διευθυντής astraparis.gr