Οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής στην Εσθονία για προγράμματα ρομποτικής

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «Η ρομποτική στην εκπαίδευση», που υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ροή εκπαίδευσης δέκα μελών του στην Εσθονία και συγκεκριμένα στις πόλεις Tallinn και Tartu, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2018.

Στο Tallinn οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα δρώμενα της Robotex 2018, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ρομποτικής παγκοσμίως και συμμετείχαν σε επιλεγμένα εργαστήρια (workshops) που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης, ενώ παρακολούθησαν τους παράλληλους διαγωνισμούς διαφόρων κατηγοριών και ηλικιών.

Στο Tartu, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης ομάδας Robootika έγινε εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν την ρομποτική και τη χρήση της στην εκπαίδευση. Μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα μαθήματα οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν την σημασία και τα οφέλη της χρήσης δραστηριοτήτων ρομποτικής εντός και εκτός σχολείου, καθώς και τις δυνατότητες και το περιβάλλον προγραμματισμού δυο πλατφορμών εκπαιδευτικής ρομποτικής της LEGO (Midstorms EV3 και WeDo 2.0). Εκτός των άλλων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και τους χώρους της τεχνολογικής σχολής του Tartu (University Institute of Technology), όπου παρουσιάστηκαν κάποια πιο προχωρημένα έργα ρομποτικής, αλλά και το σχολείο Tartu Kivilinna Kool, στο οποίο διδάσκει μέλος της ομάδας Robootika.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου «επιστρέψαμε από την εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογικά Εσθονία, έχοντας αναβαθμίσει το επίπεδο της γνώσης μας σχετικά με την ρομποτική και ευελπιστούμε να καταφέρουμε να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες μας στους συναδέλφους και στους μαθητές μας, είτε εντός του σχολικού προγράμματος, είτε μέσω της διοργάνωσης κάποιου εργαστηρίου ρομποτικής, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και στο παρελθόν».