Οι πρόσκοποι τιμούν τη θυσία των προσκόπων των Αϊδινίου

Τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπέρτατη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου, τιμούν οι πρόσκοποι με εκδήλωση μνήμης, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 στις 19.00, στην πλατεία Προσκόπων (Λάδης & Κένεντυ – πίσω από το Τελωνείο).

Ενάμιση μήνα μετά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στη γη της Ιωνίας, οι κίνδυνοι του πολέμου για τον ελληνικό πληθυσμό δεν έχουν εκλείψει καθώς οι Τσέτες ανασυντάσσονται και με κάθε ευκαιρία επιτίθενται άγρια στα χωριά και τις πόλεις της ελεγχόμενης από τον Ελληνικό Στρατό ζώνης.

Στο Αϊδίνι έχουν προηγηθεί τρεις ημέρες σκληρών μαχών, ανάμεσα στη μικρή ελληνική φρουρά της πόλης και τους πολυάριθμους επιτιθέμενους Τσέτες. Αυτές τις τρεις ημέρες, οι Πρόσκοποι των τριών Προσκοπικών Ομάδων της πόλης, υπό την καθοδήγηση του Τοπικού Εφόρου, Νικόλαου Αυγερίδη, προστρέχουν σε βοήθεια των αμυνόμενων στρατιωτών και του άμαχου πληθυσμού, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τους κατοίκους από τα δεινά του πολέμου. Πολλοί από αυτούς περήφανα και ηρωικά χάνουν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, αθώα θύματα του μένους των Τσετών.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, στις 17 Ιουνίου, η μικρή ελληνική φρουρά έχει εγκαταλείψει την πόλη, αδυνατώντας πλέον να αποκρούσει τις επιθέσεις των Τσετών, η οποία μένει ανυπεράσπιστη και οι έλληνες κάτοικοί της αβοήθητοι. Αυτό που επεφύλασσε η μοίρα τις ημέρες που ακολούθησαν για τους Έλληνες που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους… Από τους 8.000 έλληνες κατοίκους της πόλης περισσότεροι από τους μισούς βρήκαν τραγικό θάνατο αφού πρώτα υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και στην Ιστορία προστέθηκε το μελανό κεφάλαιο της “Σφαγής του Αϊδινίου”…

Το ίδιο βράδυ της φυγής των ελλήνων στρατιωτών, 31 Πρόσκοποι, μεταξύ των οποίων ο Τοπικός Έφορος Νικόλαος Αυγερίδης, συλλαμβάνονται από τους Τσέτες και φυλακίζονται. Το επόμενο πρωί, 18 Ιουνίου, οδηγούνται από τους Τσέτες στις όχθες του Εύδονα ποταμού, που έμελλε να γίνει ο τόπος του μαρτυρίου τους. Από τους Προσκόπους ζητείται να απαρνηθούν την πίστη και τις αρχές τους, προκειμένου να τους χαριστεί η ζωή. Με πρώτο τον Αρχηγό τους, Νικόλαο Αυγερίδη, χωρίς ίχνος δειλίας όλοι αρνούνται, τηρώντας την Υπόσχεση που έχουν δώσει, μένοντας μέχρι την ύστατη ώρα πιστοί στο καθήκον προς τον εαυτό τους και την Πατρίδα. Τα νερά του ποταμού Εύδονα βάφονται κόκκινα από το αίμα τους, μα ταυτόχρονα μεταφέρουν το άγγελμα του μαρτυρικού θανάτου τους σε όλη την οικουμένη.

Η θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου συγκλόνισε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ο Γενικός Έφορος Κωνσταντίνος Μελάς προσπάθησε να δημοσιοποιήσει και να φέρει το θέμα στον παγκόσμιο προσκοπικό χώρο, ενημερώνοντας τον ιδρυτή και αρχιπρόσκοπο Baden Powell, το νεοσύστατο τότε Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο καθώς και την Κοινωνία των Εθνών (ο σημερινός δηλαδή Ο.Η.Ε.).