Οι θέσεις της ΛΑΣ για τον τουρισμό

Τουρισμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής και όχι με βάση την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και στους εργαζόμενους, πρεσβεύει η Λαϊκή Συσπείρωση , τόσο στο Δήμο Χίου, αλλά και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Σε ανακοίνωση της αφού επισημαίνει ότι στηρίζει το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές , τάσσεται υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και θέτει βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού:

 • Τη μείωση των τιμών στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όχι μόνο των επιβατών, αλλά και των αυτοκινήτων και των μεταφορών εμπορευμάτων. Την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού όλο το χρόνο, με την κεντρική Ελλάδα και τα άλλα νησιά, την επαναφορά της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, επίσης όλο το χρόνο. Τη δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων σε όλες τις γραμμές. Στοχεύουμε στο Δημόσιο Φορέα Συγκοινωνιών.
 • Την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού με την αποπεράτωση του φράγματος, της «Κόρης Γεφύρι» και κατασκευή μικρών φραγμάτων μετά από σχετικές μελέτες, με στόχο την επάρκεια σε πόσιμο νερό για όλους τους κατοίκους του νησιού αλλά και για τους επισκέπτες καθώς και την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στις περιοχές που χρειάζεται, π.χ. Βολισσός.
 • Τη στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όχι μόνο οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.
 • Τις επισκευές και διάνοιξη δρόμων που οδηγούν σε παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους – καθαρές θάλασσες και παραλίες.
 • Την επέκταση του κοινωνικού τουρισμού σε περισσότερες κατηγορίες λαϊκών οικογενειών. Την κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μορφωτικών εκδρομών. Τις κρατικές και δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις.
 • Τη δημιουργία υποδομών οργανωμένου κάμπινγκ από το Δήμο, όπως είναι αυτό στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου στη Συκιάδα.
 • Την αξιοποίηση από το Δήμο των ιαματικών λουτρών στα Αγιάσματα, με τρόπο που αυτές να είναι προσιτές σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες, αντί να τα έχει αφήσει όλα σε μία ΚΟΙΝΣΕΠ.
 • Την αναβάθμιση του λιμανιού της Χίου με σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τελωνείου που έχει τα χάλια του, την ενεργοποίηση του λιμανιού των Μεστών. Ενώ ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παράδοσή του στους ιδιώτες, αφού πληρώνεται από τη φορολογία του λαού. Νέους ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στην πόλη της Χίου όπου δημιουργείται το αδιαχώρητο τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Την πύκνωση των γραμμών της αστικής συγκοινωνίας που συνδέει τη Χίο με τα χωριά, αλλά και τους παραλιακούς οικισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Τη σύνδεση με λεωφορείο της Χίου με το αεροδρόμιο. Τη συνεργασία με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ ώστε να αναδιοργανώσουν τα δρομολόγιά τους με επιστημονικό τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες.
 • Τις υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους, σε όλες τις υπηρεσίες και όλες τις παραλίες.
 • Τη λειτουργία δημοτικού τουριστικού γραφείου πληροφοριών στα λιμάνια του νησιού σε 24ωρη βάση – Λειτουργία υπηρεσίας ξενάγησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά χωριά, ιδιαιτέρου κάλλους π.χ. Κάμπος της Χίου και περιοχές natura.
 • Την αξιοποίηση του περιπατητικού και λογοτεχνικού τουρισμού σε κομβικά σημεία π.χ. στον άξονα Βολισσός-Χίος Βιβλιοθήκη Κοραή -Μαστιχοχώρια.
 • Προβολή των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και τους ντόπιους παραγωγούς.
 • Διεκδικούμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και μάλιστα στο 50% σε όλα τα νησιά και στη Χίο και στις Οινούσες και στα Ψαρά.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση για ακόμη μια φορά η ΛΑΣ εκφράσει την αντίθεση της σε επενδύσεις όπως οι ανεμογεννήτριες της Ρόκα, ή τα τηγανέλαια της Λαγκάδας και εξφράζει τη στήριξη της στους εργαζόμενους στον τουρισμό διεκδικώντας μαζί τους, την τήρηση των συλλογικών τους συμβάσεων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια