Οι τουρίστες γεύονται Ελλάδα, αλλά δεν… τρώνε ελληνικά

Την διασύνδεση και σύζευξη της ελληνικής παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων με τον ελληνικό τουρισμό στοχεύει το σχέδιο του υπουργείου Βιομηχανίας, το οποίο παρουσίασε και στη Χίο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ. Στρατής Ζαφείρης, που επισκέφθηκε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής, 18 Μαΐου 2018.

Μιλώντας προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι στόχος του σχεδιασμού είναι να ανέλθει η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων σε ποσοστό 30% έως 40% από μόλις 13% έως 15% που έχουμε σήμερα, ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας τα εισάγουν από το εξωτερικό.

Στον σχεδιασμό αυτό εμπλέκονται εκτός από τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού όλοι οι φορείς των επιχειρηματιών, ενώ εκείνος που θα κληθεί να υλοποιήσει το σχέδιο θα είναι φορέας με συμμετοχή μεν του Δημοσίου, αλλά επισπεύδοντες και έχοντες κύριο λόγο τους ιδιώτες.

Η χώρα μας, τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Ζαφείρης, έχει πολύ καλά προϊόντα, αλλά λόγω κόστους και κυρίως έλλειψης συντονισμού και συνεργειών κι επειδή δεν έχει αναπτυχθεί σωστά η εφοδιαστική αλυσίδα δεν φτάνουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προσέθεσε είναι ότι ο μεγάλος αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα μας αποτελεί εν δυνάμει τον καλύτερο πρεσβευτή των ελληνικών εξαγωγών, καθότι οι άνθρωποι αυτοί θα αναζητήσουν και στις δικές τους χώρες τα ελληνικά προϊόντα που γεύθηκαν στις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση του προγράμματος κατέληξε ο κ. Ζαφείρης θα γίνει με προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και με την συνδρομή των συστημικών τραπεζών, όπου ήδη ορισμένες εξ αυτών έχουν κινητοποιηθεί με συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο κ. Ζαφείρης είναι ο ομιλητής – το απόγευμα της Παρασκευής – σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Χίου και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, με θέμα «Σύνδεση αγροδιατροφής με δευτερογενή τομέα και τουρισμό».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια