Οι Χιώτες γιόρτασαν στο Δρομοκαΐτειο την μνήμη του Αγίου Ισιδώρου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου, πολιούχου της Χίου. Στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Δρομοκαΐτειο, τελέστηκε εχθές πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, από τον Σύλλογο Πυργούσων Αττικής “Το Πυργί της Χίου“, όπως μεταδίδει το xaidarisimera.blogspot.gr.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στο προαύλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, που αποτελεί χιώτικο κληροδότημα. Η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μπρη – Παπαμακάριου ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που παραβρέθηκαν στην εορτή του πρωτομάρτυρα Αγίου, στο νησί της Χίου, Αγίου Ισιδώρου. Μετά το πέρας του εσπερινού προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους, αναψυκτικά και γλυκά, προσφορά του Συλλόγου.

xaidari 8

Γέμισε από Χιώτες

Παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές της Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης. Ο δήμαρχος της πόλης μας, Μιχάλης Σελέκος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Αργύρης Κοκκινάκης και ο αντιπρόεδρος Κώστας Λυμπουσάκης. Ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου Ισίδωρος Πρώιος, ο πρώην πρόεδρος Νίκος Τσικής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «Πήγασος Χαϊδαρίου» Πλάτων Δεσάντης, εκπρόσωποι χιακών σωματείων και πλήθος κόσμου. Τέλος η κ. Μπρη ευχαρίστησε τους εορτάζοντες για την οικονομική ενίσχυση που προσέφεραν για την πραγματοποίηση της φετινής εορτής.

xaidari 11

Από δήμαρχος… ιεροψάλτης

Κατέπληξε το εκκλησίασμα με τη μελωδική φωνή του ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Κορυδαλλού και τέως αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Στέφανο Χρήστου.

Ο καταγόμενος από τις Οινούσσες της Χίου πολιτικός, ασχολείται πέρα από την πολιτική και τη δικηγορία, με τη βυζαντινή μουσική. Πολλές φορές τον συναντάει κανείς στα ψαλτήρια, ιερών ναών στον Κορυδαλλό. Μάλιστα, λέγεται ότι υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, ψέλνοντας…

xaidari 9

Ο προστάτης των μαστιχοπαραγωγών

Υπάρχει μια παράδοση στη Χίο που συνδέει το δέντρο σχίνος με τον Άγιο Ισίδωρο. Στον τόπο που βασάνιζαν τον Άγιο Ισίδωρο, οι Σχίνοι – τα μαστιχόδεντρα δηλαδή – έβγαλαν ευωδιαστά δάκρυα, την Μαστίχα, κλαίγοντας για το μαρτύριο του Αγίου. Μια παραλλαγή της ίδιας παράδοσης αναφέρει ότι Μαστίχα βγάζουν μόνο οι Σχίνοι στις περιοχές που ο Άγιος Ισίδωρος δάκρυσε ή μάτωσε από τα βασανιστήρια που του έκαναν. Λέγεται ότι δοκίμασαν πολλοί να μεταφέρουν και να καλλιεργήσουν σε αλλά μέρη, μαστιχόδεντρα φυτεμένα μέσα σε γλάστρες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να παράγουν απλό ρετσίνι και όχι μαστίχα.

Όπως κι αν έχει, η μαστίχα είναι πραγματικά ένα θείο δώρο, μια ευλογία για το νησί της Χίου. Ακόμα, η λαϊκή παράδοση της Χίου έχει συνδέσει την τιμή τουΑγίου Ισιδώρου (παρετυμολογία του ονόματός του) με την υγεία και τη σωματική ευεξία. Τον ονομάζουν από Άγιο Ισίδωρο, Αϊ – Σίδερο. Οι πιστοί κάνουν τάματα στον Άγιο, για να είναι σιδερένιοι. Η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του, κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου.xaidari 3xaidari 4xaidari 2xaidari 10xaidari 5xaidari 7xaidari 6

 

 

ΠΗΓΗ: http://xaidarisimera.blogspot.gr/ (Γιώργος Παπαπαναγιώτου)