Ομιλία για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ναού του Αγίου Ιακώβου

 

Στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του ιερού ναού Αγίου Ιακώβου πόλεως Χίου, πραγματοποιήθηκε εκκλησιαστική εκδήλωση στον ιερό ναό με ομιλητή τoν μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η διδασκαλία της καθολικής επιστολής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου», ο οποίος συνοδεύονταν από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αρχιμανδρίτη κ. Ιάκωβο Κανάκη.

Ο κ. Ιερεμίας ανέλυσε διεξοδικά τα χαρακτηριστικότερα χωριά της καθολικής επιστολής του Αγίου Ιακώβου, καταλήγοντας ότι η επιστολή θεωρείται ότι είναι το πρώτο χρονολογικό κείμενο της Κ.Δ. και συνεγράφη πιθανώς στα Ιεροσόλυμα κατά την πενταετία 55-60 μ.Χ.

Επίσης, δήλωσε ενθουσιασμένος για την συμμετοχή του ποιμνίου της χιακής εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος εκφράζοντας της εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον κ. Ιερεμία, του οποίου τα βήματα παρακολουθούσε ο ίδιος απ’ τα φοιτητικά του χρόνια, του απένειμε την ύψιστη τιμή διάκριση της μητρόπολης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου για την προσφορά του στην εκκλησία.