Ομόφωνο «όχι» του δημοτικού συμβουλίου Χίου για υπερδομή στο Θόλος – Έπεσαν στο κενό οι τρικλοποδιές Κάρμαντζη

Στο κενό έπεσαν οι στρεψοδικίες και οι απόπειρες αναβολής ή και εκτροπής από την ουσία του θέματος, που εκφράστηκαν από την παράταξη Σύμπραξη Δημιουργίας και τελικά το δημοτικό συμβούλιο Χίου εξέφρασε την ομόφωνη απόφασή του κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών για την δημιουργία της υπερδομής στο Θόλος.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, απόψε Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκο Σκούφαλο, με αφορμή την τελευταία απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την οποία εγκρίνεται το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών δημιουργίας της υπερδομής.

Και από εκεί που θα περίμενε κανείς, με δεδομένες τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από το 2019, ότι το ψήφισμα θα γινόταν ομόφωνα δεκτό μέσα σε λίγα λεπτά, άρχισαν ξαφνικά οι δήθεν ενστάσεις και δήθεν διευκρινίσεις και άντε να ξαναδούμε το θέμα της υπερδομής από την αρχή.

Με εμφανή την διάθεση στρεψοδικίας εμφανίσθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος σε μια προφανή προσπάθεια να εκτρέψει την συζήτηση και την στόχευση, πρότεινε να γίνει νέα συνεδρίαση και να συζητηθεί εξ αρχής το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Δεν είναι ένα ψήφισμα η υπόθεση, είναι κρίσιμο θέμα και πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει να επικαιροποιήσει την προηγούμενη απόφασή του. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το περάσουμε αβρόχοις ποσί, κατέληξε ο επικεφαλής της Σύμπραξης Δημιουργίας.

Οργανωμένο το σχέδιο για υπονόμευση της συζήτησης

Από κοντά και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του κ. Βασίλης Μυριαγκός, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόταση που ακούσθηκε από πολλές πλευρές να ενταχθεί στο ψήφισμα η φράση ότι το δημοτικό συμβούλιο εμμένει και επαναβεβαιώνει τις προηγούμενες αποφάσεις 643 και 705 του 2029 επιχείρησε να «καρφώσει» τον κ. Σκούφαλο, ισχυριζόμενος ότι τότε η ΛΑΣ είχε καταψηφίσει τις αποφάσεις του Δ.Σ. Ενώ το αληθές είναι ότι η ΛΑΣ είχε φέρει δική της πρόταση, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τις τελικά ψηφισθείσες αποφάσεις. Και όπως τόνισε ο κ. Σκούφαλος, στην πράξη και στους αγώνες που ακολούθησαν φάνηκε η θέση και του ιδίου και της παράταξής του.

Καθόλου τυχαία, με απώτερο στόχο τον τορπιλισμό της συνεδρίασης ήταν και η παρουσία του κ. Φιλόδωρου Βιττέλα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος επιδόθηκε σε ψιθύρους και εκτός διαδικασίας παρεμβάσεις, ενώ στην πρόσκληση του δημάρχου Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή να πάρει τον λόγο και να πει τις απόψεις του το απέφυγε για προφανείς λόγους.

Μπροστά στην καθολική επιμονή του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κάρμαντζης αναγκάσθηκε να αλλάξει την αρχική του θέση και ζήτησε να υπάρξει απόφαση που θα μιλά μόνον για επαναβεβαίωση των αποφάσεων 643 και 705 του 2019. Με παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος πρότεινε να θεωρηθεί το κείμενο ψηφίσματος που έφερε ο κ. Σκούφαλος ως εισαγωγικό κείμενο στο δια ταύτα της απόφασης, που θα λέει ότι το δημοτικό συμβούλιο επαναβεβαιώνει και επιμένει στις αναφερθείσες αποφάσεις του 2019. Τούτο εκ των πραγμάτων και προ του αδιεξόδου του έγινε αποδεκτό και από τον κ. Κάρμαντζη κι έτσι τελικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

Τι αναφέρει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος της ΛΑΣ, το οποίο έγινε τελικά εισαγωγικό κείμενο της απόφασης, αναφέρει τα εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο Χίου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στην πρόσφατη απόφαση του νέου υπουργού Μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλου για την δημιουργία υπερδομής – φυλακής στη Χίο και συγκεκριμένα στο Θόλος.

Θυμίζει στον κ. υπουργό ότι η Χίος έχει ματώσει με ευθύνη της κυβέρνησης και μάλιστα επιτυχώς, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί και στην περιοχή του Θόλους και το ίδιο προτίθεται να κάνει ανά πάσα στιγμή μαζί και με το δημοτικό συμβούλιο, που έχει απορρίψει αυτούς τους σχεδιασμούς στο παρελθόν έμπρακτα, με συγκεκριμένες αποφάσεις στις οποίες εμμένει και το ίδιο προτίθεται να κάνει και σήμερα.

Για το δημοτικό συμβούλιο Χίου οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, όπως και οι προηγούμενοι γιατί ο χιώτικος λαός δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τα κεκτημένα που με θυσίες και κόπους κατάφερε .

Με βάση το ανωτέρω εισαγωγικό κείμενο, το οποίο ενσωματώνεται στην σημερινή απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Χίου, όπως προαναφέραμε, εμμένει και επαναβεβαιώνει τις σχετικές περί της υπερδομής και του προσφυγικού 643 και 705 του 2019 αποφάσεις του.