Όταν δεν είναι πλέον ταινία αλλά η ίδια η ζωή

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ |

Το χθεσινό δυστύχημα κόστισε τη ζωή σε έναν συνάνθρωπο μας. Έναν άνθρωπο που όσα χρόνια τον γνώριζα, πάλευε για το μεροκάματο με ήθος, με αξιοπρέπεια και περηφάνια, χωρίς να πειράξει ποτέ κανένα, χωρίς να ενοχλεί. Από την εποχή του «Κάβου» μέχρι σήμερα.

Αν τα σενάρια περί ξυλοδαρμού επιβεβαιωθούν από την αστυνομική έρευνα, είναι νομίζω αρκετά για να ξυπνήσουν όλους εκείνους τους… ενάρετους συμπολίτες μας που νομίζουν πως όλα τα κακά και άγρια ένστικτά μας έρχονται με φουσκωτά παράνομα από τα απέναντι παράλια.

Είναι ώρα να σταθούμε μπροστά από έναν καθρέφτη όλοι μας, χωρίς φόβο και πάθος. Να δούμε κατάματα σε τι έχουμε μετατραπεί, λόγω συνθηκών, λόγω μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου, λόγω….

Δεν γνωρίζω τους λόγους αλλά η ανθρωπιά πρέπει να ΄χει μπαρκάρει κάπου μακριά από την κοινωνία μας.

Ο καθένας πλέον κάνει τη δουλειά του, έχει κλειστεί στο καβούκι του και δεν δίνει δεκάρα ούτε για τον γείτονα, που μπορεί να είναι πεσμένος από τροχαίο στο πεζοδρόμιο, ούτε για τον γνωστό, που σφάζεται με τη γυναίκα του και καταλήγει αυτή στο χώμα κι αυτός στη φυλακή. Η ζωή έρχεται να ξεπεράσει τις πιο βίαιες σκηνές ταινιών ή αστυνομικών σειρών.

Ο δυνατός επιβάλλεται στους αδύναμους, εκμεταλλεύεται καταστάσεις, αναρριχάται, απειλώντας, εκβιάζοντας, και η κοινωνία- κι όχι η κοινωνία γιατί είναι κάτι απρόσωπο ως όρος- αλλά όλοι εμείς, εγώ κι εσύ, ενώ τους ξέρουμε, τους αναγνωρίζουμε όχι μόνο δεν γυρνάμε την πλάτη, αλλά τους ανεχόμαστε ή ακόμη χειρότερα τους επικροτούμε.

Το μόνο εύκολο για μας είναι οι δηλώσεις τύπου, «αυτό ήταν αναμενόμενο», «τι κρίμα», «ρε γαμώτο», «μα τι σοκαριστικό που είναι», συνεχίζοντας το βραδινό ή το μεσημεριανό γεύμα σαν να μην τρέχει τίποτα. Και πάμε γι΄ άλλα…

Ε, λοιπόν, είναι ώρα να μην πάμε για άλλα. Καλά είναι με την ανθρωποφαγία. Δεν γίναμε κτήνη λόγω κρίσης. Προφανώς, η αιτία υπήρχε. Καλό είναι να βρει ο καθένας τη δική του και να την εξαφανίσει πριν είναι αργά για όλους μας.

Μήπως, υπάρχει ελπίδα για μας και τα παιδιά μας. Μήπως, ο «Βαζέχα» είναι το τελευταίο θύμα της ανθρωποφαγίας μας.

 

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια