«Όχι» από τους Βρονταδούσους σε ΠΡΟΚΕΚΑ

Αρνητική, όπως – άλλωστε – ανεμένετο – ήταν η απόφαση του τοπικού συμβουλίου Βροντάδου, για την προσωρινή λειτουργία του προαναχωρησιακού κέντρου της Χίου στο πρώην κέντρο κράτησης Μερσινιδίου.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Μαΐου 2017, η απόφαση ελήφθη ομοφώνως από τα τρία παριστάμενα – εκ των πέντε – μελών του συμβουλίου, μετά την ανάλογη εισήγηση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Μάρκου Κοσμά. Επεσήμανε ότι αν δοθεί το Μερσινίδι ουδεμία υπάρχει διασφάλιση ότι αυτό θα είναι προσωρινό και διερωτήθηκε ποιός θα τους βγάλει από εκεί, όπως συμβαίνει και στην Σούδα.

Ταυτόχρονα, στη ίδια απόφαση το τοπικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της θέσης να μην γίνει σε κανένα σημείο του νησιού προαναχωρησιακό κέντρο, ούτε στο «18», ούτε οπουδήποτε αλλού, ενώ καταδικάζει την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας,που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Το τελευταίο με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης περιελήφθη στην αναφερόμενη απόφαση.

Ο αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης υπεραμύνθηκε μεν της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου, υπερασπιζόμενος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά τάχθηκε κατά της χρήσης του Μερσινιδίου, για το οποίο – όπως είπε – εκδηλώθηκε ρεβανσιστική πολιτική από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα κατά των Βρονταδούσων.

Σε άλλο μήκος κύματος μίλησε ο έτερος αντιδήμαρχος – Ομηρούπολης και Καρδαμύλων – κ. Ματθαίος Φαφαλιός, ο οποίος είπε ότι δεν μπορούμε να περπατήσουμε στη Χίο, επειδή βγαίνουν στον δρόμο δέκα-δέκα οι πρόσφυγες, στο δημαρχείο, στον Άγιο Ιάκωβο, παντού. Δήλωσε δε με την σειρά του την αντίθεσή του στην επιλογή του Μερσινιδίου, ως προσωρινού προαναχωρησιακού κέντρου, ενώ άφησε αιχμές για την διαπραγματευτική πολιτική της δημοτικής αρχής.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Χίου κ. Νίκος Νύκτας τάχθηκε κι αυτός κατά της χρήσης του Μερσινιδίου, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Χίου κ. Μάρκος Σκούφαλος ζήτησε να μην δημιουργηθεί σε κανένα σημείο της Χίου προαναχωρησιακό κέντρο.

Ανέβαλε το ηγουμενοσυμβούλιο για την Πέμπτη

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση του ηγουμενοσυμβουλίου της μονής Μερσινιδίου, προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος της προσωρινής χρήσης του πρώην κέντρου κράτησης Μερσινιδίου, αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2017.

Ως αιτία της αναβολής προβλήθηκε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στα μέλη του να μελετήσουν την επιστολή προέδρων από τα χωριά της Νότιας Χίου, που ζητούν να παραχωρηθεί το Μερσινίδι, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση (ή και τα χειρότερα αν επιλεγεί το αεροδρόμιο των Ολύμπων) των νοτιοχώρων (είναι οι παραινέσεις που κομψά γράφαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας).

Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η δικαιολογία είναι προσχηματική και δείχνει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και δυσκολία εκ μέρους του ηγουμενοσυμβουλίου, που μάλλον περίμενε και την απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Βροντάδου.

Ενδεχομένως δε να θέλει να «μετρήσει» και τις γενικότερες αντιδράσεις, οι οποίες – ωστόσο – παρά την σχετική κινητοποίηση δεν ήταν οι προσδοκώμενες, αφού μικρότερος του αναμενόμενου ήταν ο αριθμός των πολιτών, που συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό κατάστημα του Βροντάδου κατά την συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου. Γι΄ αυτό ετέθη και θέμα να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βροντάδου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

vrontados prokeka_0005 vrontados prokeka_0006 vrontados prokeka_0012 vrontados prokeka_0013 vrontados prokeka_0007