
«Ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου» απαντούν στους Πόντιους οι δάσκαλοι
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, στις κατηγορίες του Συλλόγου Ποντίων για τους λόγους που οδήγησαν στην έξωση του.
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι ο Σύλλογος Ποντίων καταχράστηκε τη φιλοξενία του, στη στέγη του συλλόγου δασκάλων και καταπάτησε τους όρους του μεταξύ τους συμφωνητικού. Σκληρή δε είναι η απάντηση του συλλόγου στα όσα υπαινίχθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις ανακοινώσεις τους για τις σημαίες και τα σύμβολα.
Αναλυτικά ή ανακοίνωση:
Το πιο λυπηρό από όλα είναι ότι ο Σύλλογος Ποντίων «καπηλεύεται» τα ιερά σύμβολα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να λαϊκίσει, για να χτυπήσει στο λαϊκό αίσθημα και να κερδίσει τη συμπάθεια! Τα γεγονότα όμως θα απαριθμηθούν ένα προς ένα και όλοι θα αντιληφθούν ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου δεν «τρελάθηκε» έτσι ξαφνικά ούτε φυσικά «διώχνει» (όπως εκείνοι ισχυρίζονται- εμείς δεν τους διώξαμε, απλά τους ζητήσαμε να συμμορφωθούν με τους όρους που έχουν υπογράψει) κανέναν χωρίς λόγο! Ο Σύλλογος Ποντίων έκανε μια σειρά από «φάουλ» τα οποία δεν μπορούσε το ΔΣ να τα ανεχτεί και να τα αφήσει αναπάντητα!
Καταρχήν έχει υπογραφεί ένα ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ για την παραχώρηση της αίθουσας στον Σύλλογο Ποντίων. Το συμφωνητικό αυτό έχει την υπογραφή του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων ο οποίος για να το υπογράφει… προφανώς είχε συμφωνήσει με τους όρους που του είχε θέσει το ΔΣ τον Μάη του 2019 οπότε και έγινε η ανανέωση των όρων του συμφωνητικού.
Ας δούμε λοιπόν κάποιους από αυτούς τους όρους:
- Η αίθουσα μπορεί να χρησιμοποιείται από τον Σύλλογο Ποντίων Χίου για το χορευτικό του τμήμα δύο φορές την εβδομάδα σε προκαθορισμένες ώρες.
- Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετατροπή της χρήσης της αίθουσας εκδηλώσεων, όπως και η μερική ή συνολική παραχώρησή της σε τρίτους χωρίς τη σαφή, έγγραφη συγκατάθεση του Συλλόγου Δ/Ν Χίου.
- Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου αναλαμβάνει μέρος των εξόδων που του αναλογεί με βάση τη συχνότητα και τον χρόνο χρήσης της αίθουσας. Το ποσό αυτό αναφέρεται στις λειτουργικές, ανελαστικές δαπάνες της αίθουσας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καθαριότητα) και συμφωνείται από κοινού.
- Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου δεν μπορεί να έχει τοποθετημένα στους χώρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, σύμβολα, λάβαρα και άλλα υλικά.
- Οποιαδήποτε παραβίαση των συμφωνηθέντων από πλευράς του Συλλόγου Ποντίων Χίου αποτελεί αυτόματα κι αιτία λύσης του παρόντος συμφωνητικού.
Ας δούμε αν τηρήθηκαν όλα τα συμφωνηθέντα:
Α) Ο χοροδιδάσκαλος των Ποντίων – και πολλών άλλων Συλλόγων- (που έχει «ξεσαλώσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον μας) ο οποίος ούτε καν βρισκόταν στις συνομιλίες που έγιναν γα την υπογραφή του συμφωνητικού τον Μάη του 2019, χρησιμοποιούσε ΚΡΥΦΑ, χωρίς να μας ενημερώσει, την αίθουσα για να κάνει χορό σε ένα τμήμα του Συλλόγου ΑΡΜΟΝΙΑ! Προφανώς αυτό το γνώριζε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χίου. Όμως ο όρος που είχαμε βάλει έλεγε: Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετατροπή της χρήσης της αίθουσας εκδηλώσεων, όπως και η μερική ή συνολική παραχώρησή της σε τρίτους χωρίς τη σαφή, έγγραφη συγκατάθεση του Συλλόγου Δ/Ν Χίου.
Εμείς …το πληροφορηθήκαμε από μέλη της Αρμονίας!
Β) Από τον Ιούνιο παρακαλούσαμε τον Σύλλογο Ποντίων να απομακρύνει από την αίθουσα τα όποια πράγματά του και ό,τι άλλο σχετικό (με βάση και το συμφωνητικό που είχε υπογραφεί) καθώς τα προηγούμενα έτη ο Σύλλογος Ποντίων Χίου είχε μετατρέψει την αίθουσα του Οίκου Χίου Διδασκάλου σε «τσιφλίκι» του, αποθηκεύοντας στην κεντρική μας αίθουσα από στολές χορευτικές, χαρτιά, στοίβες από ημερολόγια, χάρτες λάβαρα, σημαίες κτλ. Μα… ο Σύλλογος Δασκάλων Χίου δεν είναι «αποθήκη» κανενός!
Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου έχει κρεμασμένη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ στον εξώστη του! Την τιμά και τη σέβεται! Ντροπή στο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Χίου για τους υπαινιγμούς που άφησαν δημόσια! Αίσχος! Να μας προσβάλλουν με τέτοιο απύθμενο θράσος! Ο Σύλλογός μας έχει τα δικά του υλικά, βιβλιοθήκες, λάβαρα, εικόνες κτλ. Μήπως ο Σύλλογος Ποντίων ήθελε να τα βγάλουμε για να βάλουν τα δικά τους; Όποιος εκπαιδευτικός έμπαινε τα προηγούμενα έτη στην αίθουσα του Οίκου είχε την εντύπωση ότι μπήκε σε μια άλλη αίθουσα, σε έναν άλλο Σύλλογο κι όχι σε Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου. Κληθήκαμε να το αποκαταστήσουμε αυτό! Εξού και ο σχετικός όρος!
Γ) Στην ανακοίνωσή τους αφήνουν υπαινιγμούς ότι εμείς έχουμε «θέμα» με τα ιερά τους σύμβολα! Για όνομα του Θεού! Τους ίδιους όρους θα θέταμε σε κάθε Σύλλογο που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα του Συλλόγου μας. Αλήθεια για φανταστείτε κάθε Σύλλογος που μπαίνει στον Οίκο Χίου Διδασκάλου να φέρνει και τα πράγματά του; Ο Οίκος Χίου Διδασκάλου χρησιμοποιείται ως στέγη από πολλούς Συλλόγους και Φορείς χωρίς ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΘΕΜΑ! Και ναι! Κάθε Φορέας ή Σύλλογος που χρησιμοποιεί την αίθουσα του Συλλόγου μας οφείλει να τηρεί τους όρους που θέτει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Διαφορετικά ο Οίκος Χίου Διδασκάλου θα είχε καταντήσει ξέφραγο αμπέλι! Αν δεν συμφωνεί με τους όρους μας, ας μην συμφωνήσει, ας μην υπογράψει βρε αδερφέ!
Γ) Στο τελευταίο ΔΣ καλέσαμε το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Χίου να παραστεί προκειμένου να συζητήσουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει. ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ!
Δ) Πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύλλογος Ποντίων Χίου φεύγει από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκεί είναι λαλίστατοι! Ούτε την ευγένεια δεν είχαν να μας πληροφορήσουν.
Ε) Τους ίδιους όρους θέτουμε σε κάθε Σύλλογο που θέλει να χρησιμοποιεί την αίθουσα μας. Δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ με ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ. Άρα δεν καταλαβαίνουμε όλο αυτό το παραληρηματικό τόνο στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Χίου.
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου με ειλικρίνεια, καθαρότητα, εντιμότητα και με επιχειρήματα σας παρουσιάζει την αλήθεια! Εμείς ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΨΕΜΑΤΑ! Άλλοι τα είπαν… άλλοι μας κορόιδευαν… άλλοι δεν τήρησαν όσα είχαν υπογράψει.
Και αλήθεια..πείτε μας: Αν κάποιος τα έκανε όλα αυτά στο δικό σας σπίτι, δηλαδή παραβίαζε τους όρους και την εμπιστοσύνη σας, τι θα κάνατε; Για εμάς ο Οίκος Χίου Διδασκάλου είναι το ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ…ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ο ΟΙΚΟΣ ΜΑΣ… και θα τον προστατέψουμε και θα τον διαχειριστούμε όπως ΕΜΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ), οι ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ θεωρούμε καλύτερα προς το συμφέρον του κλάδου μας και της ιστορίας μας!
Λυπόμαστε που μπήκαμε στη διαδικασία της δημόσιας αντιπαράθεσης! Δυστυχώς ο Σύλλογος Ποντίων Χίου φέρει αποκλειστικά την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση!
ΥΓ. Δεν θα αποκαλύπταμε όλα αυτά ούτε σκοπός μας είναι η αντιπαράθεση με κανέναν. Δυστυχώς προκληθήκαμε, συκοφαντηθήκαμε και γι αυτό αναγκαστήκαμε προς αποκατάσταση της αλήθειας και της τάξης να τοποθετηθούμε.
ΥΓ. Το συμφωνητικό υπάρχει υπογεγραμμένο (από τον πρόεδρο των Ποντίων) στο αρχείο του Συλλόγου μας. Καλούμε τον πρόεδρο των Ποντίων Χίου να μας διαψεύσει για να το δημοσιοποιήσουμε!
ΥΓ. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στα πικρόχολα σχόλια που αναρτήθηκαν (από κάποιους που βιάστηκαν να ρίξουν χολή χωρίς να ακούσουν την άλλη άποψη) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον των εκπαιδευτικών γενικότερα. Είναι αλήθεια όμως λυπηρό! Οι εκπαιδευτικοί επιτελούμε σε δύσκολες συνθήκες σπουδαίο έργο, στεκόμενοι σε δύσκολους καιρούς στο ύψος των περιστάσεων.