Πάγια μείωση ΦΠΑ για τα νησιά ζητά και ο Παντελής Μπουγδάνος

Συστρατεύεται με τα αιτήματα της ΟΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Χίου για εφαρμογή επί μονίμου βάσεως μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουγδάνος.

Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά νομοθετική ρύθμιση για πάγια μείωση ΦΠΑ στα νησιά.

Είναι γνωστό ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα, οι συνέπειες της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τις εύθραυστες οικονομίες των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η δραστική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανασάνουν οι τοπικές οικονομίας. Το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται διαρκώς σε 6μηνη ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί, κατά την άποψή μου, απόλυτο παραλογισμό η εκτίναξη του ΦΠΑ στο 24%  στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου (Οινούσσες και Ψαρά στην περιφερειακή μας ενότητα). Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η πολιτεία να θεσπίζει ορθώς κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στα ακριτικά νησιά για εθνικούς λόγους κι από την άλλη η εξίσωση του ΦΠΑ με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας να δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά είναι εθνική αναγκαιότητα  ο μηδενισμός του ΦΠΑ ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αμελητέο.

Είμαι βέβαιος κ. υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο των αιτημάτων μας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία στρατευόμαστε όλοι για την επανεκκίνηση των τοπικών μας οικονομιών και παρακαλώ θερμά για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς σας.” αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπουγδάνος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια