Παγίδες θανάτου τα ετοιμόρροπα και η αδιαφορία του Δήμου Χίου

Τρία χρόνια κι ένας μήνας έχουν περάσει από τον σεισμό των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δυο μαθητών και μεγάλες καταστροφές στο γειτονικό νησί και στη Χίο.

Τότε από κλιμάκια του Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Πολεοδομίας και του ΤΕΕ είχαν καταγραφεί ακατάλληλα κτίσματα στα Νοτιόχωρα της Χίου. Ωστόσο από το 2020 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια κατεδάφισης τους, παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις των κατοίκων των χωριών και ειδικά όσων διαμένουν πλησίον αυτών των επικίνδυνων κτιρίων.

Ένα τέτοιο βρίσκεται στην Καλλιμασιά, σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από το παλιό δημαρχείο. Έχει καταγραφεί από την πρώτη στιγμή, έχει τοποθετηθεί σε αυτό η πινακίδα για την επικινδυνότητα του κι από εκεί και πέρα… οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι ζουν από τύχη αφού δεν έχει πέσει στα κεφάλια τους και κανείς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να πράξει τα δέοντα, οχυρωμένος πίσω από τη δικαιολογία ότι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που διαμένουν στο εξωτερικό και που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής εδώ και δεκαετίες, δεν μπορούν να βρεθούν.

Τελευταία “ενόχληση” προς τη δημοτική αρχή ήταν παραμονές των εκλογών αλλά ούτε κι εκείνη την περίοδο δεν είχε ανταπόκριση.

Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη της ρωγμής στο κτίσμα στο πέρασμα του χρόνου, όπως καταγράφεται από τον φωτογραφικό φακό κι από μόνο της προειδοποιεί ότι το “κακό” δεν θα αργήσει να γίνει και τότε βέβαια δεν θα φταίει ούτε η ανικανότητα ούτε η αδιαφορία αλλά η… κακιά η ώρα.

Το κτίσμα το 202ο
Το κτίσμα τον Σεπτέμβρη του 2023

Νοέμβρης 2023