Παίρνει μέτρα η ΕΜΧ για τις «εξαγωγές» μοσχευμάτων

Με ένα νέο κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της προκειμένου να λάβει μέτρα, απαντά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στα συχνά φαινόμενα της πώλησης δενδρυλλίων σκίνου από φυτώρια.

Να σημειωθεί ότι η πώληση των δενδρυλλίων δεν είναι παράνομη, ωστόσο παράνομη είναι η εξαγωγή από τη Χίο των μοσχευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθούν τα δενδρύλλια. Αυτά τα μοσχεύματα κάποιοι επιτήδειοι μαστιχοπαραγωγοί τα βγάζουν παρανόμως εκτός Χίου με στόχο το κέρδος και χωρίς να σκέφτονται ότι με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον συνεταιρισμό.

Το παραπάνω δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αλλά το ΔΣ της ΕΜΧ είναι αποφασισμένο να βάλει ένα τέλος σε αυτή την επιζήμια για τον συνεταιρισμό κατάσταση και να δείξει ότι υπάρχει η γνώση, ο έλεγχος και θα υπάρξει και η τιμωρία για όλους υπεύθυνους και συνυπεύθυνους.

Ήδη ξεκινά η συζήτηση του θέματος αυτού στους κατά τόπους συνεταιρισμούς με στόχο τη λήψη μέτρων για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος, “έχει ξεφύγει από κάποιους καιροσκόπους”.

Ο ίδιος σε μια προσπάθεια του να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδεάσει για την πρωτοβουλία που ξεκινά περιγράφει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb:

Πιάσαμε τους 216,5 τόνους

Κατά τα άλλα η χρονιά έκλεισε από πλευράς παραγωγής κάτι παραπάνω από καλά έχοντας πιάσει τους 215 τόνους ενώ στην ΕΜΧ περιμένουν την παράδοση 1,5 τόνου μαστίχας ακόμη από τους παραγωγούς. ναλόγος καλά αναμένονται και τα οικονομικά στοιχεία με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται από το ΔΣ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πολύ πιθανό για δοθεί στους μαστιχοπαραγωγούς μεγαλύτερο μέρισμα από ο περσινό,ενισχύοντας κι άλλο το εισόδημα τους.