Παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των εργαζόμενων στα μουσεία της Χίου

Με συσκευή που καταγράφει τα δακτυλικά αποτυπώματα ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος των εργαζομένων στους χώρους εργασίας του αρχαιολογικού μουσείου και του Μετζητιέ τζαμί – Βυζαντινό μουσείο, καταγγέλλει η εκτελεστική γραμματεία του νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, που χαρακτηρίζει ως αυθαίρετη την σχετική απόφαση της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου.

Στη ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η συλλογή προσωπικών δεδομένων είναι παράνομη και καταχρηστική. Η καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων συνιστά προσβολή της προσωπικότητας, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό της εργασιακή σύμβασης, δεν σχετίζεται με την άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και παραβιάζει τα άρθρα 2 και 3 του Συντάγματος, ζητήματα που οφείλει η κάθε διοίκηση να προστατεύει και όχι να καταπατά.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται σε καμιά υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, αφού ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί επαρκώς και με αλλά εναλλακτικά μέσα».

Περαιτέρω, ενημερώνει τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ότι το διοικητικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του επιτρόπου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι «η συλλογή και επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων με μοναδικό σκοπό τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, παραβιάζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 Ν.138(Ι)/2001, καθώς και ότι η εν λόγω μέθοδος είναι αποδεκτή μόνο όταν εξυπηρετεί σκοπούς αντεγκληματικής πολιτικής των διωκτικών αρχών και ενδεχομένως να δικαιολογείται η χρησιμοποίησή της σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή σε χώρους υψίστης ασφαλείας».

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, με την ανακοίνωσή της «καταδικάζει την ενέργεια αυτή, απαιτεί την άμεση απόσυρση της συσκευής καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων και καλεί τους υπαλλήλους να αρνηθούν την οποιαδήποτε χρήση της. Παράλληλα, απευθύνεται προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την ΑΔΕΔΥ, το ΥΠΠΟ, ώστε να ενημερωθούν και να πάρουν θέση προκειμένου να προασπίσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Επισημαίνει ότι προφανώς χρήματα υπάρχουν όταν πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση των συσκευών καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων για τον «έλεγχο» των εργαζομένων, αλλά δεν υπάρχουν για την επισκευή και λειτουργία του ασανσέρ που χρησιμοποιείται για την επίσκεψη των ΑΜΕΑ και βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου, ούτε για την επισκευή και λειτουργία της βόρειας συρόμενης πόρτας που υποχρεώνονται οι φύλακες να ανεβοκατεβαίνουν όταν επιβάλλεται η χρήση της από τα υπηρεσιακά οχήματα, ούτε για την στεγανοποίηση του Μουσείου που όταν βρέχει «στάζει» μέσα στην αίθουσα, ούτε για τις επισκευές των κολονών που πλέον σε σημεία τους τα σίδερα είναι εμφανή, δημιουργώντας προβλήματα στατικότητας του κτιρίου.

Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ προασπίζει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και στέκεται σθεναρά απέναντι σε όλους και σε όλα που θέλουν τους εργαζόμενους να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας!!!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο astraparis.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Χίου, προκειμένου να έχει και την δική της άποψη, πλην – όμως – τούτο δεν κατέστη δυνατόν, όχι με δική μας ευθύνη.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια