Πανελλαδική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου – Η συγκέντρωση στη Χίο

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη,  21 Μαΐου 2024 «ενάντια στην ακρίβεια και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της Κυβέρνησης» εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ και και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτήν και στην συγκέντρωση στις 11:00 κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου.

Μετά από τις επιτυχημένες απεργίες στις 28 Φλεβάρη, στις 17 Απριλίου, στην Πρωτομαγιά, που στρίμωξαν την κυβέρνηση και ακύρωσαν στην πράξη τον απεργοσπαστικό και υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι οποίες ως συγκοινωνούντα δοχεία και με καταμερισμένους ρόλους θέλησαν να δώσουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση, κλιμακώνουμε τον απεργιακό αγώνα. 

Προσπερνάμε τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, όπως έκαναν δεκάδες ομοσπονδίες  και σωματεία του Δημοσίου, πολλά νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ στις 17 Απρίλη, όταν οι  δυνάμεις που την αποτελούν καταψήφισαν την πρόταση να υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση μαζί με τα σωματεία στον ιδιωτικό τομέα που ήδη είχαν προκηρύξει απεργία. Αποδείχτηκε για  μία ακόμη φορά ότι είναι τα καλύτερα δεκανίκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και σήμερα που δεν κάνουν τίποτα, πετώντας «λευκή πετσέτα» για την απεργία στις 21 Μαΐου. 

Στις 21 Μαΐου απεργούμε για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η στήριξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανία και η εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να περιπολεί η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Απεργούμε ενάντια στην ακρίβεια που εξανεμίζει τον μειωμένο μισθό μας κατά 40% συγκριτικά με το 2009, εξαιτίας των μνημονίων και των περικοπών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.   Οι δήθεν «σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα» εξαϋλώνονται από τα ράλι των τιμών στα ράφια. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με μέτρα “ασπιρίνες” κατά της ακρίβειας, με pass – καπαμά, με υποδείξεις για την πλοήγηση μας μέσω της πλατφόρμας e–καταναλωτής από σουπερμάρκετ σε σουπερμάρκετ για να φτιάξουμε το φτηνότερο καλάθι, μάταια προσπαθεί να ξεγελάσει την οργή μας. Αρνείται κάθε πρόταση για μείωση – κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με μόνιμη επωδό τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, την ώρα που οι τράπεζες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εδώ και πάνω από 10 χρόνια και οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο εθελοντικά! 

Ενάντια στην προσπάθεια εξαπάτησης, ενσωμάτωσης και διαίρεσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες με το «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων». Τα διάφορα μπόνους υπηρετούν την εξαγορά και την ενσωμάτωση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην πιο αποφασιστική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας. 

Δεν «παραγράφουμε» τον 13ο και 14ο μισθό, τις μειώσεις στους μισθούς μας, τα μισθολογικά κλιμάκια που μας έχουν αφαιρέσει, την εισφορά αλληλεγγύης, τα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις που μας βαραίνουν. Δε δεχόμαστε να ψαλιδίζουμε τις διεκδικήσεις μας στα ασφυκτικά όρια των δημοσιονομικών αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας. 

Την ώρα που το 2023 ο παραγόμενος πλούτος της Ελλάδας άγγιξε τα 224 δισ. ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμείς δυσκολευόμαστε να «βγάλουμε το μήνα» εξαιτίας της ακρίβειας και της φοροληστείας που ροκανίζει το εισόδημα μας.

Στις 21 Μαΐου απεργούμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που μετατρέπει τα δικαιώματά μας σε καύσιμα ύλη για τα κέρδη των λίγων.

Βγαίνουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα εκεί που κρίνεται το δίκιο μας και ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις. Ο ηρωικός ανυποχώρητος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ και σε μια σειρά άλλους κλάδους δείχνει το δρόμο.

 Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, η κατασυκοφάντηση των αγώνων των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών από τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ είναι η απόδειξη ότι μας φοβούνται.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

– Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει». 

– Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης  του 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας». 

– Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και άμεση χορήγησή του.

– Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

– Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου. Ενίσχυση της παραμελημένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κατάργηση της επί πληρωμή λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κανένας μαθητής να μην κάνει μάθημα σε κοντέινερ. Τώρα να χτιστούν νέα σχολεία με δαπάνη του δημοσίου.

– Να κλείσει ο προσφυγικός καταυλισμός στη ΒΙΑΛ, αποδέσμευση από τη συμφωνία της Ε.Ε.- Τουρκίας. Με ευθύνη του ΟΗΕ η ταυτοποίηση να γίνεται στην Τουρκία και από εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους. Οι εργαζόμενοι να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.

– Λύση στο τεράστιο πρόβλημα του  νερού στη Χίο, που αφορά την επάρκεια και πολύ περισσότερο την ποιότητά του.  Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

– Προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών και εφοδιασμό με σύγχρονο εξοπλισμό οχήματα, μάνικες κλπ.

– Να μην κατατεθεί το ν/σ για την ψυχική υγεία. Να μην κλείσει το κέντρο πρόληψης «Ναυτίλος».

– Όχι στην κατάργηση του ειρηνοδικείου Χίου.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στέλνει, επίσης, μήνυμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων του εργατικού κινήματος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μία προσπάθεια να σταλεί στην κυβέρνηση τελεσίγραφο πως η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν άλλο να ζουν υπό τον ζυγό της μνημονιακής-νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει. Δεν μπορούν άλλο να υπομένουν την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αισχροκέρδεια και ακρίβεια που τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, τα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκπροσωπεί, επιβάλλουν, σπέρνοντας πόνο, θλίψη, φτώχεια και δυστυχία απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Δεκατέσσερα χρόνια τώρα, από την αρχή των μνημονίων, οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 40%, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο και συνεχίζεται μία πολιτική μεθοδευμένης εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα, δέσμια και πιστή στα συμφέροντα, μοιράζει ψίχουλα και επιχειρεί μέσω των πληρωμένων ΜΜΕ να τα παρουσιάσει ως αποτελεσματική εισοδηματική πολιτική. Μοιράζει ασπιρίνες και διατείνεται πώς μπορούν να θεραπεύσουν μία ανίατη ασθένεια για την οποία φέρει την ευθύνη.

Δεν έχουν ίχνος ντροπής. Αντιθέτως, έχουν απύθμενο θράσος και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία με μοναδικό γνώμονα να κερδίζει το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων. Δεν διστάζουν ακόμη και να εγκληματήσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα αρρωστημένα σχέδια τους και να γεμίσουν τις τσέπες τους. Τα Τέμπη ήταν ένα απ’ αυτά τα εγκλήματα. Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει τα εγκλήματα αυτά να μείνουν ατιμώρητα.

Απέναντι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, απέναντι στα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τους συναδέλφους τους του υπολοίπου δημοσίου τομέα, καθώς και του ιδιωτικού, οφείλουν να αντιδράσουν και να βροντοφωνάξουν “φτάνει πια δεν αντέχουμε άλλο”!

Διεκδικούμε:

 • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας.
 • Επαναφορά εδώ και τώρα του 13ου και 14ου μισθού.
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους μισθούς μας.
 • Αναγνώριση μισθολογικά της διετίας 2016-2017.
 • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
 • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να σταματήσει η διάλυση και η ερήμωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Κατάργηση της αντεργατικής «διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά τις εργασιακές διεκδικήσεις.
 • Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη νέων κατηγοριών.
 • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.λπ.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.
 • Κατάργηση των «αναπτυξιακών οργανισμών» που αποτελούν «όχημα» συναλλαγής, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς.

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

Κλιμακώνουμε τον απεργιακό αγώνα! Συνεχίζουμε με δύναμη έπειτα και από τις επιτυχημένες απεργίες στις 28 Φλεβάρη, στις 17 Απριλίου, στην πρωτομαγιά, που στρίμωξαν την κυβέρνηση και ακύρωσαν στην πράξη τον απεργοσπαστικό και συμβιβασμένο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι οποίες προσπάθησαν καταψηφίζοντας την πρόταση για ενιαία απεργιακή απάντηση, να υπονομεύσουν τις απεργίες και να διασπάσουν τη συμμετοχή του κόσμου, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση.

Στις 21 Μαΐου απεργούμε για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος –τρομοκράτη του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανία και η εμπλοκή της στους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να περιπολεί η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Απεργούμε ενάντια στην ακρίβεια που εξανεμίζει τον μειωμένο μισθό μας κατά 40% συγκριτικά με το 2009, εξαιτίας των μνημονίων και των περικοπών που εφάρμοσαν  διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Οι δήθεν «σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα» εξαϋλώνονται από τα ράλι των τιμών στα ράφια.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μας κοροϊδεύει κατάμουτρα με μέτρα – ασπιρίνες κατά της ακρίβειας, με pass, με υποδείξεις για την πλοήγηση μας μέσω της πλατφόρμας e–καταναλωτής για να φτιάξουμε το φτηνότερο καλάθι. Αρνείται κάθε πρόταση για μείωση – κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με μόνιμη επωδό τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, την ώρα που οι τράπεζες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εδώ και πάνω από 10 χρόνια και οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο εθελοντικά!  Μας κοροϊδεύει κατάμουτρα όταν μιλάει για στήριξη των νέων μητέρων την ώρα που δεν υπάρχει καμία εξίσωση στα δικαιώματα που αφορούν τις άδειες ανατροφής των αναπληρωτριών και γενικά ασθενείας όλων των αναπληρωτών.

Δεν «παραγράφουμε» τον 13ο και 14ο μισθό, τις μειώσεις στους μισθούς μας, τα μισθολογικά κλιμάκια που μας έχουν αφαιρέσει, την εισφορά αλληλεγγύης, τα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις που μας βαραίνουν, τα υπέρογκα ενοίκια, την ακρίβεια στις μεταφορές. Δε δεχόμαστε να ψαλιδίζουμε τις διεκδικήσεις μας στα ασφυκτικά όρια των δημοσιονομικών αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας.

Την ώρα που το 2023 ο παραγόμενος πλούτος της Ελλάδας άγγιξε τα 224 δισ. ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμείς δυσκολευόμαστε να «βγάλουμε το μήνα» εξαιτίας της ακρίβειας και της φοροληστείας που ροκανίζει το εισόδημα μας.

Στις 21 Μαΐου απεργούμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που μετατρέπει τα δικαιώματά μας σε καύσιμα ύλη για τα κέρδη των λίγων.

Βγαίνουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα εκεί που κρίνεται το δίκιο μας και ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις. Ο ηρωικός ανυποχώρητος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ και σε μια σειρά άλλους κλάδους δείχνει το δρόμο. Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, η κατασυκοφάντηση των αγώνων των εκπαιδευτικών από τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ είναι η απόδειξη ότι μας φοβούνται.

Απαιτούμε- διεκδικούμε :

 • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».
 • Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
 • Έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων ΟΛΩΝ των δόκιμων εκπαιδευτικών άμεσα χωρίς εκβιασμούς μέσω των διατάξεων του ν. 4823/21.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν στην εκπαίδευση.
 • Άμεση εξίσωση των αδειών και των εργασιακών δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Μείωση των μαθητών στις τάξεις.
 • Εξασφάλιση σύγχρονών και ασφαλών σχολείων.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και των μισθών μας – Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 • Επίδομα διαβίωσης στα νησιά για τη στέγαση, τη διαμονή, τις μετακινήσεις.
 • Θέσπιση σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων που θα προάγουν την ολόπλευρη γνώση για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.