Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Χίου

Στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία, αύριο Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), καλώντας – συνάμα – τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Χίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30, στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου Χίου.

Στην σημερινή – Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 – ανακοίνωσή του το ΣΕΣΝΟΧ αναφέρει τα ακόλουθα:

Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, τους πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις συμβασιούχων, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.) ή σε παραρτήματα ανωνύμων εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νοσοκομείο της Σαντορίνης).

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιβεβαιώνουν ότι θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών.

Για άλλη μια φορά, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη ακριβοπληρώσει με τη βαριά φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί την «παραχώρηση υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς για να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις», όπως και η επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για εργαστηριακές εξετάσεις, που θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί το «clawback» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, του «χειρουργείται έγκαιρα όποιος πληρώνει», αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σαπίλας του συστήματος που ζούμε, όπου ακόμη και βασικές κοινωνικές ανάγκες και λαϊκά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως «εμπορεύματα» και εντάσσεται στους σχεδιασμούς για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπου το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 200 εκατ. ευρώ το 2024).

Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων «κοστολόγησης ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών» (DRGs), βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες και να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, το «νοσοκομείο – επιχείρηση» θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι΄ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.275 το Φεβρουάριο 2024). Γι΄ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.  

Γι΄ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με την προκλητική δικαιολογία ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας», όταν την ίδια στιγμή:

 • Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (συνολικά παραγόμενος πλούτος ετησίως της Ελλάδας) το 2023 έφτασε τα 224 δισ. ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας.
 • Ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο 2024, λόγω της εκτόξευσης της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
 • Για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις 8,5 δισ. και εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
 • Ξοδεύονται δισ. για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Πολύτιμες υπηρεσίες στην αντιλαϊκή πολιτική προσφέρει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «αφωνία» της για την εφαρμογή των DRG και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Βγαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τον διεκδικητικό μας αγώνα, όλοι μαζί, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και απαιτούμε:

 • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά επιδομάτων εορτών και αδείας.
 • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Άμεση στελέχωση και αναβάθμιση του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου Χίου με όλο το αναγκαίο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Άμεση στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών με όλο το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
 • Άμεση επαναπροκήρυξη όλων των κενών ιατρικών θέσεων που βγαίνουν άγονες με δημιουργία κινήτρων (επίδομα στέγης, σίτισης, αύξηση επιδόματος παραμεθορίου κ.λπ.).    
 • Άμεση κτιριακή αποκατάσταση της παλαιάς παθολογικής κλινικής (κτίρια 1-2).
 • Όχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν ολοήμερη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου του τόπου μας.  Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.