Παραιτήθηκε ο Κώστας Χλωμούδης από την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας να αποδυναμώσει την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) και να αφαιρέσει από αυτή σημαντικές αρμοδιότητές της, μετατρέποντάς τη στην ουσία σε γνωμοδοτικό όργανο, ένα μέλος του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χλωμούδης υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Λιμενικής Οικονομίας και Διοίκησης, κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», με επιστολή του προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΡΑΛ ενημέρωσε για την απόφασή του να παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής. Τη θέση αυτή κατείχε από το 2014, όταν υπουργός Ναυτιλίας ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τότε δηλαδή που συστάθηκε η ΡΑΛ, στην οποία παρέμεινε και μετά την επανασύστασή της, ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, το 2016.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κων. Χλωμούδης στην επιστολή του αναφέρεται τόσο στις αλλαγές που έγιναν στην Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και στον τρόπο που υλοποιήθηκαν αυτές. Θυμίζουμε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο» την παραμονή της ψήφισής του ο υπουργός Ναυτιλίας κατέθεσε τροπολογία, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση-ενημέρωση, με την οποία αφαίρεσε από τη ΡΑΛ ελεγκτικές και κανονιστικές αρμοδιότητες ενώ άλλες τις τροποποίησε: π.χ., οι αρμοδιότητες για την εποπτεία της σύμβασης παραχώρησης φεύγουν από την Αρχή και μεταφέρονται στον εκάστοτε υπουργό Ναυτιλίας, ενώ καταργήθηκε η αρμοδιότητά της να διενεργεί ελέγχους και να έχει πρόσβαση στα βιβλία, στην αλληλογραφία, στους υπολογιστές, στα γραφεία κ.λπ. επιχειρήσεων και οργανισμών, ακόμα και σε κατοικίες παρουσία εισαγγελέα. Περίπου 10 μήνες πριν είχε καταργήσει τη Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ).

Ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της ΡΑΛ, το οποίο, όπως επισημαίνει, υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον όλα αυτά τα χρόνια και υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2017, για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων.

Τονίζει, επίσης, ότι η κατάργηση της ΔΑΛ και στη συνέχεια ο υποβιβασμός της ΡΑΛ σε συμβουλευτική υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν εναρμονίζεται με τη δυναμική των πραγμάτων. Τέλος, προχωρά στην πρόβλεψη ότι η αξία και ο ρόλος της ΡΑΛ για το δημόσιο συμφέρον θα αποδειχτούν σύντομα, καθώς οι μοναδικές παγκοσμίως ιδιαιτερότητες στη λειτουργία και οργάνωση της λιμενικής αγοράς στη χώρα μας, θα επιβάλουν τη διαμόρφωση σχετικών θεσμικών εργαλείων εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης της λιμενικής μας βιομηχανίας, που διαρκώς θα απελευθερώνεται.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (της Χριστίνας Παπασταθοπούλου, από την έντυπη έκδοση)