Παράταση αγωνίας για τα επιδόματα τυφλότητας

Παρατείνεται για ένα ακόμα 24ωρο η αγωνία όλων των κατηγορουμένων και εμπλεκομένων στην πολύκροτη υπόθεση με τα «μαϊμού» επιδόματα τυφλότητας, τα οποία εισέπρατταν στη Χίο επί χρόνια περίπου 120 άτομα.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, το οποίο άρχισε το πρωί της Τετάρτης, 14 Σεπτεμβρίου 2016, την διακοπείσα από την προηγούμενη Παρασκευή εκδίκαση της υπόθεσης, λίγο μετά τις 3 το απόγευμα σήμερα διέκοψε εκ νέου και όρισε την συνέχιση της δίκης για τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, 15 Σεπτεμβρίου 2016, οπότε και θα εκδώσει την απόφασή του.

Με τη έναρξη της διαδικασίας, το πρωί της Τετάρτης, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, τόσο όσων ελάμβαναν τα επιδόματα τυφλότητας, όσο και της οφθαλμιάτρου του νοσοκομείου Χίου που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και συνέργεια στην ίδια υπόθεση.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όσων δεν είχαν παρουσιασθεί για έλεγχο από την συγκροτηθείσα επιτροπή, τέσσερις στον αριθμό, καθώς και την οριστική παύση της ποινικής δίωξης για τους αποβιώσαντες, περί τα 20 άτομα.

Ακριβώς λίγο μετά τις 3 το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι και πολλοί ήταν – λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων – και ορισμένοι εξ αυτών είχαν αναλάβει την υπεράσπιση περισσοτέρων του ενός κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης από την πλευρά τους και σχεδόν στο σύνολό τους έστρεψαν τα πυρά κατά της επιτροπής που επανεξέτασε τους κατηγορουμένους, χαρακτηρίζοντας μη σύννομη την συγκρότησή της ή και πλημμελή την λειτουργία της.

Ειπώθηκε δε χαρακτηριστικά ήρθαν στη Χίο με προειλημμένη την απόφαση να κόψουν επιδόματα τυφλότητας, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων αναφέρθηκε ότι η κρίση της επιτροπής ήταν αυθαίρετη και οριακή, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας ορισμένων κατηγορουμένων.

Το σύνολο, τέλος, των συνηγόρων υπεράσπισης επεσήμανε ότι δεν υπήρχε δόλος εκ μέρους των κατηγορουμένων, οι περισσότεροι των οποίων είναι ηλικιωμένοι ή υπερήλικες με σημαντικά προβλήματα υγείας, πέραν των προβλημάτων όρασης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια