Παράταση ένα έτος για το κτηματολόγιο ζητά ο Κάρμαντζης

Με το… καλημέρα της κτηματογράφησης σε μεγάλο τμήμα της Χίου, διαδικασία που ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 2019 και προθεσμία ολοκλήρωσης τριών μηνών, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης θέτει ζήτημα παράτασής της.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο του Κτηματολογίου κ. Βύρωνα Νάκο, χαρακτηρίζει τις προθεσμίες – τρεις μήνες για κατοίκους εσωτερικού και έξι για εξωτερικού – ως ασφυκτικές, «σε εποχή μάλιστα που η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών συνεπάγεται τις περισσότερες φορές βαρύ και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος».

Το πρόβλημα είχε επισημαίνει ο astraparis.gr στο ρεπορτάζ του «Αρχίζει ο Γολγοθάς του Κτηματολογίου», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ο χειμώνας, καθώς απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στην Βόρεια Χίο, η τοπογράφηση και καταγραφή χιλιάδων αγροτεμαχίων, κατά κανόνα μικρής έκτασης, διάσπαρτων στα πλέον δύσβατα σημεία».

Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει σταθερό το τρίμηνο, κάτι σαν πρωτόκολλο, ως προθεσμία, η οποία στο τέλος ουδέποτε τηρείται, υπονομεύοντας εξ αρχής την διαδικασία, την οποία και καθιστά έτσι αναξιόπιστη.

Ο κ. Κάρμαντζης επισημαίνει ακόμα ότι «η προηγούμενη εμπειρία με το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό λαθών (85%) καταδεικνύει την ανάγκη για πλήρη και σε βάθος ενημέρωση των συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα και την πάσης φύσεως διευκόλυνση τους, προκειμένου να μην επαναληφθεί το αρνητικό προηγούμενο με όλη την ταλαιπωρία που έχει επιφέρει».

Ζητά δε παράταση των προθεσμιών για τουλάχιστον ένα έτος, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο τα λάθη και τις διαχρονικές καθυστερήσεις με ευθύνη της Πολιτείας να τις πληρώσουν εν τέλει οι πολίτες της Χίου που κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια των ιδιοκτησιών τους».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια