Παράταση κατόπιν εορτής στην… περιφερόμενη εργολαβία της ΑΚΤΩΡ στην Λέσβο

Με το… στανιό να δώσει λεφτά, 854.000 ευρώ, στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης για μια δομή στο νησί της Λέσβου, η οποία ως χώρος δεν υφίσταται ούτε καν στην σκέψη του.

Πρόκειται για την περιβόητη… περιφερόμενη εργολαβία «καθαρισμού και περίφραξης γηπέδου» στην Λέσβο, η οποία αρχικά προορίζετο για την υπερδομή στην θέση Καράβα και αργότερα (πολύ αργότερα) και αφού είχαν ακυρωθεί οι επιταχθείσες εκτάσεις υπεγράφη (στις 2 Σεπτεμβρίου 2020) η σύμβαση για άλλη περιοχή του νησιού και συγκεκριμένα για την Μόρια.

Μετά, όμως, την ολοσχερή καταστροφή από πυρκαγιά του ΚΥΤ Μόριας, η συγκεκριμένη εργολαβία έμεινε μετέωρη, αλλά ο κ. Μηταράκης την έχει κρατήσει «καβάντζα», προκειμένου να την ενεργοποιήσει όταν βρεθεί το… κατάλληλο γήπεδο.

Όμως, η συγκεκριμένη σύμβαση με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ έληξε άπραγη στις 2 Νοεμβρίου 2020. Παρά ταύτα αποφασίσθηκε έστω και εκ των υστέρων η παράτασή της για ακόμα 30 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2020, με απόφαση που υπέγραψε χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου κα Φωτεινή Κουλούρη και αναρτήθηκε σήμερα στην Διαύγεια.

Η ανάδοχος εταιρεία είχε ζητήσει από 29 Οκτωβρίου 2020 παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά 30 ημερολογιακές ημέρες και η τεχνική υπηρεσία είχε εισηγηθεί θετικά στις 30 Οκτωβρίου 2020, έστω και για τους τύπους δηλαδή η προεργασία είχε γίνει πριν την λήξη της. Βέβαια, η παράταση υπεγράφη μετά την λήξη της σύμβασης, αλλά αυτά είναι… τυπικές λεπτομέρειες, όπως θα έλεγε κι ο κ. Μηταράκης.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη εργολαβία υπάρχει σε αναμονή και για τη Χίο, υποτίθεται για τον χώρο της ΒΙΑΛ, η οποία λήγει (μετά την παράτασή της) την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι εκτάσεις πέριξ της ΒΙΑΛ ακόμα δεν έχουν εξασφαλισθεί, άρα και αυτή η εργολαβία με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. θα πάρει νέα παράταση για… όποτε.

Αλλά στο μεταξύ μάλλον θα πάρει και άλλη παράταση η ΑΚΤΩΡ. Εκτός κι αν η συγκεκριμένη εργολαβία συγχωνευθεί με την εν εξελίξει εργολαβία των 5,2 εκατ. ευρώ της ΑΚΤΩΡ για έργα στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ.