Παράταση – κοροϊδία για το κτηματολόγιο

Μικρής χρονικής διάρκειας παράταση για την υποβολή των δηλώσεων κτηματολογίου στη Χίο ετοιμάζεται να δώσει η Ελληνικό Κτηματολόγιο, αγνοώντας – προφανώς – για ποιά περιοχή πρόκειται και ακολουθώντας πιστά την πεπατημένη.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, που λήγει κανονικά στις 15 Απριλίου 2019, θα παραταθεί για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου 2019, για τους κατοίκους εσωτερικού, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Ειδικότερα, έχει επισημανθεί ότι:

1. Η περίοδος που ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ήταν εντελώς νεκρή περίοδος για τους πολίτες, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα ήταν αποτρεπτικές αφενός για να έρθουν στη Χίο οι εκτός του νησιού διαμένοντες και αφετέρου για να γίνει η διαδικασία καταγραφής, τοπογραφικών κ.λπ., κυρίως μέσα σε δασωμένους κυριολεκτικά αγρούς, που είναι στην πλειονότητά τους, ειδικά στην Βόρεια Χίο.

2. Δεν ελήφθησαν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των υπό κτηματογράφηση περιοχών του νησιού, πολλές από τις οποίες και κυρίως στην Βόρεια Χίο, έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και μισό αιώνα από τους κατοίκους – ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι πλέον εν ζωή και την κτηματογράφηση καλούνται να διεκπεραιώσουν οι κληρονόμοι τους, που δεν έχουν ιδέα ούτε πού πέφτουν τα χωράφια τους. Λέγεται δε χαρακτηριστικά ότι οι γραφειοκράτες που αποφασίσουν θεωρούν τις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Χίου ως… οικόπεδα ή ως τον κάμπο της Λάρισας!

3. Δεν υπήρξε η κατάλληλη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών, ώστε να προετοιμασθούν για να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν μια διαδικασία εντός τριμήνου, όταν το κράτος χρειάστηκε έναν και πλέον αιώνα για να ξεκινήσει την κατάρτιση του κτηματολογίου στην χώρα.

4. Δεν ελήφθησαν υπόψη όλα τα αρνητικά προηγούμενα στις περιοχές που κατά τα προηγούμενα χρόνια «έτρεξε» το πρόγραμμα του κτηματολογίου, αφήνοντας πίσω του τεράστια κενά και ελλείψεις, που ακόμα δεν έχουν – κι αν ποτέ – καλυφθεί.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η αναμενόμενη παράταση δεν παρέχει αξιόπιστη προθεσμία εντός της οποίας θα μπορέσουν οι πολίτες χωρίς πίεση και άγχος, αλλά και χωρίς να πέσουν θύματα κερδοσκόπων, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

* Μην σας ξεγελά η άδεια από πολίτες αίθουσα της (παλιάς) φωτογραφίας, τώρα υπάρχει το αδιαχώρητο