Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών

Παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ένα μήνα και μέχρι τέλος Αυγούστου ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μπορεί να γκάζωσε η υποβολή τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα να έχουν ήδη υποβληθεί 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις, ωστόσο… αναζητούνται πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει την δήλωση τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» η παράταση θα έρθει με τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί στο οικονομικό νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, το οποίο ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη 26 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αναζητούνται πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις 

Έως σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, έξι ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων (στις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023) έχουν υποβληθεί 5,31 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ «αναζητούνται» περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη «πατήσει το κουμπί» στην πλατφόρμα taxis της ΑΑΔΕ.

Αν και οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εκτιμάται ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση πήγε πίσω πολλές διαδικασίες. Έτσι αναμένεται άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα των λογιστών και των ανθρώπων της αγοράς για παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πώς θα πληρωθούν οι δόσεις

Ωστόσο η πληρωμή των δόσεων για τους φορολογούμενους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό δεν αναμένεται να αλλάξει. Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί από όλους όσοι έχουν ήδη υποβάλλει την δήλωση τους έως την 31η Ιουλίου και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Όσοι υποβάλλουν δήλωση τον Αύγουστο κι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα (τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου μαζί).

Πώς επηρεάζεται το market pass

Δεδομένης αυτής της παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και καθώς οι δικαιούχοι του νέου market pass θα υπολογιστουν με βάση τα εισοδήματα του 2022 (φετινές φορολογικές δηλώσεις) η πρώτη πληρωμή του νέου market pass θα πρέπει να αναμένεται τον Σεπτέμβριο και θα είναι διπλή (δόση Αυγούστου και δόση Σεπτεμβρίου) για παλιούς και νέους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως το νέο market pass είναι 3μηνο, με επιδότηση που καλύπτει τους μήνες Αύγουστο – Οκτώβριο.

Νέες αιτήσεις θα υποβάλλουν μόνο όσοι δεν ήταν δικαιούχοι στην προηγούμενη φάση του προγράμματος, είτε επειδή κόπηκαν στα εισοδηματικά κριτήρια είτε για άλλους λόγους. Η υποβολή νέων αιτήσεων αναμένεται προς τα τέλη Αυγούστου και αφορά όσους δεν είχαν υποβάλλει αίτηση αλλά και όσους είχαν υποβάλλει αλλά οι αιτήσεις τους είχαν απορριφθεί. Οι παλαιοί – υφιστάμενοι δικαιούχοι θα πάρουν την παράταση χωρίς αίτηση.

Οι προϋποθέσεις είναι ίδιες:

Ετήσιο Εισόδημα:

 • 16.000 €: Άγαμοι
 • 24.000 €: Έγγαμοι χωρίς παιδιά ή 1 παιδί
 • 29.000 €: Έγγαμοι με 2 παιδιά
 • 34.000 €: Έγγαμοι με 3 παιδιά
 • 39.000 €: Έγγαμοι με 4 παιδιά

Αξία ακινήτων:

 • 250.000 €: Άγαμοι
 • 400.000 €: Έγγαμοι
 1. Μηνιαία επιδότηση: 22 € έως 100 €
 2. Πληρωμή: Σε 1 ή 2 δόσεις Σεπτέμβριο – Οκτώβριο
 3. Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα: 100% επιδότησης
 4. Κατάθεση σε λογαριασμό: 80% επιδότησης

Πηγή: imerisia.gr