«Παρθενική πτήση» του αερόστατου που θα εντοπίζει πρόσφυγες (βίντεο)

Βίντεο από την πρώτη ημέρα της δοκιμαστικής επιχειρησιακής λειτουργίας του αερόστατου, που θα επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα στην περιοχή της Σάμου, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τα συστήματα του αερόστατου θα παρακολουθούν οποιαδήποτε δραστηριότητα αναπτύσσεται στην θάλασσα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και θα παρακολουθεί ειδικότερα τις αναχωρήσεις και τις κινήσεις των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Θα ακολουθεί δε άμεση κινητοποίηση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ θα ενημερώνεται άμεσα και η τουρκική ακτοφυλακή να παρεμβαίνει στον τουρκικό θαλάσσιο χώρο.

Το αερόστατο, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System), θα είναι προσδεδεμένο και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από τον σταθμό βάσης.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί στο νησί ένας κινητός (σε φορτηγό) σταθμός αισθητήρων με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της πορτογαλικής εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana – GNR), προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.