Παστελαριές από σπίτι

Αγαπημένο κολατσιό για όλο τον χρόνο, τελευταία δε έχει μεγάλη πέραση καθώς συγκαταλέγεται στις τροφές, στα super foods. Η εκτέλεση  και παρασκευή τους σχετικά εύκολη μπορεί ο καθένας να κάνει τις δικές του παστελαριές και να τις απολαμβάνει όλο τον χρόνο

Υλικά

  • 2 κιλά ώριμα και γερά σύκα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 φλ. σουσάμι
  • 1 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)
  • 7-8 δαφνόφυλλα

Εκτέλεση

  • Διαλέγουμε ώριμα, γερά σύκα. Τα πλένουμε καλά και τα ζουλάμε ελαφρά να σκάσουν.
  • Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου πάνω σε λαμαρίνα. Αραδιάζουμε τα σύκα πάνω στη σχάρα και τα καλύπτουμε με τουλπάνι ή τούλι, να στεγνώσουν καλά, για 2 εβδομάδες περίπου, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος.
  • Τα γυρίζουμε κάθε δύο μέρες, να στεγνώσουν απ’ όλες τις πλευρές ομοιόμορφα. Ύστερα τα ανοίγουμε στη μέση χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με κουτάλι το σουσάμι, την κανέλα και τα καρύδια (προαιρετικά). Κυλάμε μέσα το σύκο και μετά το κολλάμε πάνω σε ένα άλλο ανοιγμένο.
  • Αφού τα γεμίσουμε και τα κλείσουμε ανά δύο σύκα σε ένα, όπως τα μπισκότα γεμιστά, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Αφού τα αφήσουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν τελείως, τα αραδιάζουμε σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
  • Ανά στρώση βάζουμε ανάμεσα και ένα δαφνόφυλλο (αυτό τα συντηρεί). Διατηρούνται για πολλούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς.

 

Σχόλια