«Πατείς με, πατώ σε» για το εξοικονόμηση κατ΄ οίκον – Παρασκευή το Βόρειο Αιγαίο

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής, 20 Σεπτεμβρίου 2019, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2019, την κατάτμηση σε υποσύνολα των λοιπών περιφερειών, που μπαίνουν στο σύστημα τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του, με δεδομένο ότι σήμερα έγινε κυριολεκτικά πανικός, σημειώθηκαν πολλές καθυστερήσεις και επιπλέον εξαντλήθηκαν οι πόροι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου «ολοκληρώθηκε σήμερα στις 8.45 το πρωί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις περιφέρειες. Υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ.

Καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα- προκάλεσε καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Α’ κύκλο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα καταχωρήθηκαν 15.000 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν μόλις οι 529.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα) για την τυχόν περαιτέρω χρηματοδότηση, υπό τους όρους επιλεξιμότητας και στόχων που τίθενται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν. Από τις 12 Σεπτεμβρίου είχαμε έγγραφη διαβεβαίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους δυο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκαλέσει πολύμηνη αναβολή του προγράμματος».

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων διαμορφώνεται για τις προσεχείς ημέρες ως εξής:

– Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά

– Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο

– Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική

– Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο

– Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε περιφέρεια / ομάδα περιφερειών θα ξεκινά στις 10 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.