
«Πέμπτη φάλαγγα» υπονομεύει την παγχιακή κινητοποίηση
Λίγες μόλις ώρες πριν το κλείσιμο της αγοράς, των υπηρεσιών και την 24ωρη απεργία, καθώς και την προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Πέμπτης, 3 Μαΐου 2018, συγκέντρωση κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάποιοι λειτουργώντας επί της ουσίας ως «πέμπτη φάλαγγα» υπονομεύουν την κινητοποίηση της Χίου.
Η απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινή σύσκεψη των φορέων, την οποία συγκάλεσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, προβλέπει καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων του νησιού από το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.
Στην κατεύθυνση αυτή και με βάση την απόφαση των φορέων (ΟΕΒΕ, Επιμελητήριο Χίου, Εργατικό Κέντρο, Δικηγορικός Σύλλογος, Π.Ε. Χίου, δήμος Χίου, σωματεία δύναμης της ΟΕΒΕ) έχουν προκηρυχθεί 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο και στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι – κινούμενοι υπογείως και στο ψιθυριστό – «βομβαρδίζουν» την αγορά με την πληροφορία για κλείσιμο των καταστημάτων μόνο επί δύο ώρες και συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, δηλαδή την ώρα της συγκέντρωσης (11 π.μ.) στην πλατεία Βουνακίου.
Η τακτική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά, που διακρίνει ότι κάποιοι επιχειρούν να τορπιλίσουν την κινητοποίηση είτε για να αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε βάρος όσων επιλέξουν να κλείσουν τα καταστήματά τους, τηρώντας την απόφαση των φορέων, είτε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Σε κάθε περίπτωση επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη στην σύσκεψη των φορέων και στο καθολικό κλείσιμο της αγοράς, ώστε να έχει επιτυχία η κινητοποίηση και να σταλεί στην κυβέρνηση με την αφορμή του περιφερειακού συνεδρίου το μήνυμα για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Φωτό από την κινητοποίηση της 22ας Νοεμβρίου 2017 για τον ΦΠΑ