Περιοδεία κλιμακίου στελεχών της ΛΑΣ σε υπηρεσίες και χωριά της Χίου

Ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν εργαζόμενους σε φορείς και υπηρεσίες της Χίου, καθώς και τους κατοίκους των χωριών Συκιάδα και Λαγκάδα, είχαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις πρόσφατες περιοδείες τους.

Στο κλιμάκιο μετείχαν οι κ. Μάρκος Σκούφαλος, υποψήφιος δήμαρχος Χίου, κα Αγλαΐα Κυρίτση και κ. Γιώργος Αμπαζής, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, κ. Φραγκούλης Κυλαδίτης, υπεύθυνος Τύπου της ΛΑΣ και κα Μαρίνα Κυριάκου, γραμματέας της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, κατά τις περιοδείες διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΣ:

Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του δήμου Χίου: Μίλησαν με τους ωφελούμενους της δομής και με τους εργαζόμενους σ’ αυτήν με τους οποίους αναπτύχθηκαν θέματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, καθώς και τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Δασική υπηρεσία Χίου: Συζήτησαν με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε προβλήματα υποστελέχωσής της σε διοικητικούς υπαλλήλους και επιστημονικό προσωπικό και δασοφύλακες, πράγμα που υπερεντείνει τους ρυθμούς εργασίας τους. Επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα αυτά υποστελέχωσης, μπάζουν από το παράθυρο την παράδοση του κτηματολογίου σε ιδιωτικές εταιρείες, που κερδοσκοπούν στην πλάτη του κόσμου.

Βοήθεια στο σπίτι»: Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν αφενός μεν με την υφιστάμενη σχέση της δομής με το ΕΣΠΑ, αφετέρου δε από το σχεδιασμό μεταφοράς των υπηρεσιών και των εργαζομένων από την ΔΗΚΕΧ στον δήμο Χίου. Συζητήθηκε η ανεπαρκής χρηματοδότηση, καθώς και η δυσαναλογία του προσωπικού με τους ωφελούμενους, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να τους εξυπηρετήσουν, υπερβαίνουν εαυτόν.

Συκιάδα: Στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα σε σχέση με την περιφερειακή και δημοτική αρχή, αναφέρθηκαν α. Η διέξοδος του χωριού που δεν υλοποιήθηκε, β. Το ιατρείο και η ανυπαρξία γιατρού, γ. Η μη ικανοποιητική συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, δ. Οι ανύπαρκτες χερσαίες και θαλάσσιες δομές στο Παντουκιός, ε. Η κατολίσθηση βράχων στο εθνικό οδικό δίκτυο, στ. Ο περιορισμός της βελτίωσής του στην περιοχή του γεφυριού Παντουκιούς με ό,τι μπορεί καθένας να υποθέσει γι’ αυτό, ζ. Η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, η. Η σχολική στέγη σε συνδυασμό με την συγχώνευση των σχολικών μονάδων Λαγκάδας – Συκιάδας και την μεταφορά των μαθητών από το ένα στο άλλο χωριό.

Λαγκάδα: α. Η απαίτηση για γιατρό στο κοινοτικό ιατρείο, β. Η απαξίωση της κοινότητας από την δημοτική αρχή, γ. Η ανυπαρξία τεχνικού προγράμματος για κάθε κοινότητα, δ. Η δασοπροστασία και πυροπροστασία, ε. Η αντιπλημμυρική προστασία και η αντισεισμική θωράκιση, στ. Η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, ζ. Η μη ικανοποιητική συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, η. Η μεταφορά των μαθητών μετά την συγχώνευση των σχολικών μονάδων Λαγκάδας – Συκιάδας.

Αστυνομία Χίου: Συζητήθηκαν το προσφυγικό, η εγκληματικότητα και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σώμα. Οι απαντήσεις που έλαβαν συνίστανται ότι το προσφυγικό βρίσκεται σε ύφεση και από αυτή την άποψη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε πληθυσμιακά νούμερα και σε ζητήματα παραβατικότητας και ότι αριθμός των μελών του σώματος, με βάση το οργανόγραμμα αλλά και τις ενισχύσεις που έχουν έρθει στο νησί, είναι σχεδόν καλυμμένος.

Πυροσβεστική υπηρεσία Χίου: Υπήρξε πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση και τα προβλήματα, για τα οποία η παράταξη θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε επόμενη ανακοίνωσή της.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια