Περσινά, ξυνά σταφύλια οι απειλές της Άγκυρας για το προσφυγικό

Ουδεμία σχέση έχουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας του 2014, με την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, επισημαίνει με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Κουμουτσάκου έχει ως ακολούθως:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Cavusoglu περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την Ε.Ε. απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.
 
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016. 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της κοινής δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν για την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Επίσης, όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, από τις Βρυξέλλες γίνονται γνωστά ακόλουθα:

«Ακούσαμε τα σχόλια από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν βλέπουμε αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της κοινής δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες», αναφέρει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του αναφερόταν στη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών από το 2014, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τη δήλωση της κ. Μπερτό, οι δύο πλευρές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, που θέσπισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια