Τι έμαθε ο Αμερικάνος στη Χίο
Στην φωτογραφία ο Jack Maxwell (δεξιά) απολαμβάνει στη Χίο σούμα φτιαγμένη από σύκα, στην διάρκεια ενός πικ-νικ με τον Βασίλη Μπάλλα και την οικογένειά του
Γεμάτη Ελλάδα – μεταξύ άλλων και η Χίος – θα είναι η πρεμιέρα, για την καινούρια σαιζόν (28 Σεπτεμβρίου 2015), της εκπομπής Booze Traveler του αμερικανικού θεματικού καναλιού Travel Channel, όπως αναφέρει η τουριστική ιστοσελίδα Tornos News.
Στο πρώτο επεισόδιο για τη σαιζόν, ο παρουσιαστής Jack Maxwell κάνει ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική ιστορία. Ξεκινά από την ορεινή πόλη Άση Γωνια της Κρήτης, όπου εκτρέφονται 30.000 πρόβατα για να ευλογηθούν στη Γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Στο ίδιο μέρος, ο Maxwell δοκιμάζει τσίπουρο και ρετσίνα.
Επόμενη στάση τα Μάλια, όπου πετυχαίνει ένα μπάτσελορ πάρτι με μπόλικο ούζο και συμμετέχει στο σπάσιμο των πιάτων, πίνει ρακόμελο με τη νύφη και τους γονείς της και βλέπει τις προετοιμασίες του γάμου, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού.
Στην συνέχεια, ο Maxwell επισκέπτεται την Αθήνα, και ένα εστιατόριο που αναβιώνει την αρχαία ελληνική κουζίνα και τη παράδοση του 5ου αιώνα π.Χ., μαζί με την αρχαιοελληνική ενδυμασία, το πλύσιμο των ποδιών και το συμπόσιο.
Δοκιμάζει οινόμελο και κάνει πρόποση. Την επόμενη ημέρα, γίνεται ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που δοκιμάζουν το yamas, ένα νέο ποτό που επινόησαν 3 Αθηναίοι και είναι συνδυασμός 3 κλασικών ελληνικών προϊόντων, του ούζου, του τσίπουρου και της μαστίχας.
Μαθαίνει επίσης πώς οι Έλληνες προσπαθούν να καινοτομήσουν βασιζόμενοι στην παράδοση προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η εξερεύνηση του Maxwell ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στο νησί της Χίου, όπου ανακαλύπτει τα μαστιχόδεντρα, τον παραγωγό της αυθεντικής τσίχλας από μαστίχα και του λικέρ μαστίχας και μαθαίνει μια νέα πρόποση: «Πιε το να μη σε πιει» (“Pieto na misi piet”, which means, “Drink it before it drinks you!”).
ΠΗΓΗ: TORNOSNEWS.GR