Πυρά κατά Βουρνού για εγκλωβισμό στην ΒΙΑΛ

Τα πυρά της Χιακής Συμπολιτείας για την επιλογή της να «εγκλωβισθεί στην λύση της ΒΙΑΛ» δέχθηκαν η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς.

Λίγες, μόλις, ημέρες μετά τη πρωθυπουργική επίσκεψη στον χώρο της ΒΙΑΛ, για την οποία επίσης κατηγορήθηκε ο κ. Βουρνούς, «συμμετέχοντας μετά χαράς σε επικοινωνιακές φιέστες άνευ περιεχομένου», η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κα Ερμιόνη Φρεζούλη έδωσε το στίγμα, τασσόμενη κατά της δημιουργίας του hot spot στον συγκεκριμένο χώρο, που θα θέσει – όπως είπε – σε κίνδυνο ακόμα και την ανακύκλωση του δήμου Χίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας, 21 Δεκεμβρίου 2015, οι εκπρόσωποι της Χιακής Συμπολιτείας τοποθετήθηκαν συνολικά για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη Χίο και κυρίως για τις επιλογές της δημοτικής αρχής να δεχθεί την εγκατάσταση του hot spot στην ΒΙΑΛ.

«Η εμμονή του Μανώλη Βουρνού στη εύρεση των χρημάτων για την αγορά της ΒΙΑΛ έχει εμπλέξει το νησί σε ένα επικίνδυνο παζάρι», κατήγγειλε η κα Φρεζούλη και πρόσθεσε ότι «η Χίος δέχεται αδιαμαρτύρητα τη λειτουργία του αποκαλούμενου hot spot χωρίς να ζητά καμία εγγύηση ότι αυτό δεν θα μετεξελιχθεί σε ένα κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών».

vial_end06

Η Χιακή Συμπολιτεία τάσσεται, πρόσθεσε η κα Φρεζούλη, κατά της δημιουργίας του hot spot, το οποίο χαρακτήρισε ως «μαύρο κουτί», όπου δεν θα υπάρχει ο παραμικρός κοινωνικός έλεγχος και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ωστόσο, σε ερώτηση για το ποιόν χώρο προτείνει η Χιακή Συμπολιτεία, η επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε γενικώς σε όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως κατασκηνώσεις στα Σκλαβιά, Τρυπατές, κτίρια Πανεπιστημίου στα Ταμπάκικαι και εκθεσιακό κέντρο «Καλουτάς». Επικαλούμενη δε ότι δεν διαθέτει η παράταξη τεχνική υπηρεσία, είπε ότι είναι έργο της δημοτικής αρχής να εξετάσει αυτούς τους χώρους κι όχι να επιμένει μόνον στην ΒΙΑΛ.

Στην εξαιρετική ανταπόκριση και στην αλληλεγγύη της χιακής κοινωνίας και των ομάδων εθελοντών και αλληλέγγυων πολιτών αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Κουτσοδόντης, ο οποίος κατήγγειλε ότι σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν σίτιση στον χώρο της Σούδας, ενώ παραμένουν για πολλές ώρες μέσα στο κρύο για την καταγραφή τους στα Ταμπάκικα.

Δεν άφησε, τέλος, ασχολίαστο το γεγονός ότι μετά τη αποχώρηση των δομών αλληλεγγύης από τον δημοτικό κήπο, όλα έχουν συγκεντρωθεί στα Ταμπάκικα και στη Σούδα κι έχουν εκχωρηθεί από τον δήμο Χίου όλες οι δραστηριότητες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δημόσια ορατές πολλές πλευρές του ζητήματος.