Πήραν φωτιά οι αξίες των ακινήτων στα χωριά της Χίου – Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες

Τα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στους φορολογούμενους κυριολεκτικά άναψαν φωτιές, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων – κυρίως κτισμάτων – στα χωριά της Χίου είδαν μέσα σε μια νύκτα τις αξίες της ακίνητης περιουσίας τους να εκτινάσσονται στα ύψη.

Κοίταζαν, ξανακοίταζαν τα εκκαθαριστικά που τους έστειλε το υπουργείο Οικονομικών και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Ασκεπής οικία, δηλαδή οικόπεδο, σε εγκαταλελειμμένο οικισμό του νησιού που η αξία του πέρυσι ήταν 1600 ευρώ, εφέτος εκτινάχθηκε στις 8.955 ευρώ. Οικόπεδο εντός οικισμού σε χωριό που πέρυσι η αξία του ήταν 3.140 ευρώ, εφέτος εκτινάχθηκε στις 11.804,48 ευρώ! Διώροφη οικία του 1900 και ακατοίκητη εδώ και δεκαετίες (σχεδόν 70 χρόνια) που πέρυσι στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είχε αξία 10.056 ευρώ, εφέτος εκτινάχθηκε στις 35.368,50 ευρώ.

Βέβαια, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι ιδιοκτήτες τους κάθε άλλο παρά πλουσιότεροι ένοιωσαν, αφού γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι αξίες αυτές είναι πλασματικές, δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά διάνοια στις πραγματικές και αγοραίες αξίες.

Στα περισσότερα, βέβαια, των αναφερομένων παραδειγμάτων δεν συνεπάγεται αύξηση του φόρου ΕΝΦΙΑ, πλην εξαιρέσεων. Μιλάμε μόνον για τις αξίες των ακινήτων, κτισμάτων και οικοπέδων.

Όλα ξεκίνησαν από την 1η Ιανουαρίου 2022

Τι συνέβη, όμως και μέσα σε μια μέρα όλη η περιφέρεια του νησιού έγινε… πλουσιότερη;

Όπως μας εξήγησαν από την ΔΟΥ Χίου από την 1η Ιανουαρίου 2022 εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών όλα τα χωριά της Χίου, ενώ μέχρι τότε ήταν μόνον η πόλη, εκτός από τον Βροντάδο και τον Κάμπο.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, ο υπολογισμός των αξιών γίνεται πλέον με το σύστημα της τιμής ζώνης, υπολογιζομένων και λοιπών στοιχείων (όροφοι, πρόσοψη, παλαιότητα κ.λπ.). Έτσι, εξήχθησαν οι εξωπραγματικές αυτές αξίες των ακινήτων.

Σωστό να υπάρχουν αντικειμενικές αξίες και συγκεκριμένες τιμές ζώνης σε όλο το νησί, στην πόλη και στα χωριά του, σε όλη την επικράτεια. Όμως, δεν μπορεί να έχει τιμή ζώνης στο Πυργί 1100 ευρώ και στην Διδύμα 950 ευρώ και στην πόλη της Χίου (σε γειτονιές) 800 ευρώ. Ούτε είναι λογικό να έχει τιμή ζώνης το Βασιλεώνοικο 650 ευρώ και το Άγιο Γάλας επίσης 650 ευρώ.

Αργότερα θα έρθουν τα πιο δύσκολα

Μπορεί προσώρας οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που ξαφνικά έγιναν… πλούσιοι να μην χρειαστεί να πληρώσουν φόρους, αφού – όπως προαναφέραμε – και ο φόρος ΕΝΦΙΑ είναι κατά κανόνα εφέτος χαμηλότερος.

Ωστόσο κι επειδή ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα εργαλείο, το οποίο κάθε φορά χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση για την είσπραξη εσόδων, αλλά και για την άσκηση πολιτικής, σημασία εν προκειμένω έχουν οι αξίες που αυξήθηκαν. Το εργαλείο, με υποκείμενο τις αξίες των ακινήτων, χρησιμοποιείται όπως θέλει εκείνος που κάθε φορά το διαχειρίζεται.

Περαιτέρω, όμως και με το δεδομένο ότι οι αξίες είναι πλέον αντικειμενικές, όταν θα έρθει η ώρα για μεταβιβάσεις (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές κ.λπ.) όλα θα είναι αυξημένα: Φόροι, έξοδα συμβολαιογράφου, έξοδα μεταγραφής κ.λπ.

Η συμβολαιογράφος κα Στέλλα Κανάριου σημειώνει ότι ήταν γνωστή η ένταξη των χωριών της Χίου στο αντικειμενικό σύστημα αξιών από την 1.1.2022. Ωστόσο, προσθέτει, φαίνεται ότι κάτι δεν έγινε καλά κι έτσι εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα των μεγάλων αξιών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Σωστή και επιβεβλημένη, καταλήγει, η απόφαση για το αντικειμενικό σύστημα, αλλά προφανώς πρέπει να γίνει εξορθολογισμός.

Συνάντηση Ανδρέα Μιχαηλίδη με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Χίου

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Χίου κα Μαρία Μουτάφη.

Ο βουλευτής θα θέσει το θέμα των υπερβολικών αντικειμενικών αξιών σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσία.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια