Πήξαμε στους… ναυάρχους

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Στα έξι και πλέον χρόνια που ο astraparis.gr βρίσκεται στον «αέρα» της διαδικτυακής ενημέρωσης έχουμε έρθει στο πλαίσιο του ρεπορτάζ σε επαφή και επικοινωνία με δεκάδες υπαλλήλους – δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις αρχές και υπηρεσίες της Χίου, αλλά και εκτός αυτής. Από την αστυνομία και το λιμενικό, μέχρι την πυροσβεστική, τον στρατό, τα δικαστήρια κ.λπ.

Όλα αυτά τα χρόνια, με όλους αυτούς τους ανθρώπους, ο καθένας διαφορετικός από τον άλλο, αλλά ίσως και διαφορετικός και με μας, προσπαθώντας να φέρουμε σε πέρας το έργο της ενημέρωσης, έχουμε μια συνεργασία σε καθαρά επαγγελματική βάση, σεβόμενοι την θέση και τον ρόλο τους.

Η συνεργασία με όλους δεν είναι η ίδια, μπορεί να έχει λιγότερες ή περισσότερες δυσκολίες, όμως αυτό ουδέποτε μας εμπόδισε να τηρούμε αμφότερες οι πλευρές ένα επίπεδο επικοινωνίας και αλληλοσεβασμού, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ενδεχομένως έχουμε, ακόμα και τις επιδιώξεις.

Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε ο astraparis.gr, ακόμα κι αν αντιμετώπισε δυσκολίες στην ενημέρωσή του, από ορισμένους δημόσιους λειτουργούς, έθεσε σε προσωπική βάση ζητήματα κακής επικοινωνίας. Ακόμα και στις πλέον δύσκολες καταστάσεις οι συνομιλητές μας – εκπρόσωποι των αρχών κρατούσαν ένα επίπεδο επαγγελματικά και κοινωνικά παραδεκτό.

Σήμερα, είναι η πρώτη φορά που θα αναφερθούμε προσωπικά σε έναν τέτοιο δημόσιο λειτουργό, στον υπολιμενάρχη και εκτελούντα χρέη λιμενάρχη Χίου κ. Δημήτρη Κλουμάση, ο οποίος όχι μία αλλά δύο φορές υπερέβη κάθε κανόνα επαγγελματικής συμπεριφοράς, αυτόν δηλαδή που πρέπει να έχει κάθε δημόσιος λειτουργός κατά την επικοινωνία του με δημοσιογράφους, οι οποίοι υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ειδικότερα δε τις αφίξεις – όταν, μάλιστα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για την «βρώμικη δουλειά» των push back – αυτό όμως δεν δικαιολογεί άρνηση ενημέρωσης και πολύ περισσότερο απρεπή συμπεριφορά, που φτάνει στο σημείο να κλείνει στα μούτρα το τηλέφωνο στον δημοσιογράφο.

Έτσι, κουβέντες του τύπου «με έχετε καλέσει στο προσωπικό κινητό μου», τον αριθμό του οποίου – σημειωτέον – η υπηρεσία του μας τον έχει γνωστοποιήσει, είναι επιεικώς αστείο και να τίθενται. Αλλά από το αστείο αυτό μέχρι το πολύ σοβαρό να σου κλείνουν κατάμουτρα το τηλέφωνο, η απόσταση είναι τεράστια.

Ο κ. Κλουμάσης θα μας ήταν παντελώς αδιάφορος αν δεν εκπροσωπούσε μια δημόσια αρχή, επιφορτισμένη με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό του προσφυγικού, που απασχολεί τους πολίτες της Χίου, αλλά και όλης της χώρας, που θέλουν υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση και σίγουρα και την εκδοχή της καθ΄ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας.

Επειδή, λοιπόν, εκπροσωπεί μια δημόσια αρχή και συνάμα δεκάδες λιμενικούς της Χίου, τους οποίους με την συγκεκριμένη συμπεριφορά «παίρνει στον λαιμό του», ακριβώς για τον λόγο αυτό την δημοσιοποιούμε, αφού η προηγούμενη υπηρεσιακή και κατά το πρωτόκολλο επισήμανσή της, απεδείχθη ατελέσφορη. Κοινώς, δεν ελήφθη υπόψη, συνεχίζει και νομίζει ίσως ότι μπορεί να συμπεριφέρεται ως… ναύαρχος σε μια κουταλιά γλυκού νερού. Αλλά τα… ναυαρχιλίκια δεν περνάνε παντού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια