«Πλάτη» του περιφερειακού συμβουλίου στο παραλήρημα γονέων της Σάμου

«Χέρι βοήθειας» στο ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα γονέων της Σάμου, που απαιτούν να εξοβελισθούν από τις σχολικές μονάδες τα προσφυγόπουλα και οι ΔΥΕΠ, έδωσε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στην συνεδρίασή της την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του Π.Σ. υιοθέτησε ψήφισμα Συλλόγων Γονέων της Σάμου, που ζητούν να παρέχεται στα προσφυγόπουλα σε ειδικές δομές, εκτός των σχολικών μονάδων της Σάμου.

Την απόφαση αυτή του Π.Σ. καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Συμπαράταξη Πολιτών του κ. Γιάννη Σπιλάνη και η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Ειδικότερα, η Συμπαράταξη Πολιτών σημειώνει:

«Οι απόψεις που ακούστηκαν είναι αποκαλυπτικές της προσέγγισης της απερχόμενης περιφερειακής αρχής της κας Καλογήρου και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών μας, τόσο στη Σάμο, όσο και στη Λέσβο και τη Χίο, όπου η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία γίνεται ομαλά . Ξεχνούν ότι με τις πρακτικές αυτές θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την ήδη επιτυχημένη συμμετοχή πολλών από αυτά τα παιδιά στην σχολική εκπαίδευση, όπου συμμετέχουν ισότιμα και βεβαίως χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως θέμα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η περιφερειακή αρχή έχει καθήκον να συνομιλεί με τις κοινωνίες και να συμβάλει στην εξομάλυνση τέτοιων καταστάσεων. Το να υιοθετεί τέτοιου είδους ψηφίσματα, εκτός αν είναι η ίδια που το προκάλεσε για την ψηφοθηρική ενδυνάμωσή της από την δεξαμενή της ακροδεξιάς, την οποία προφανώς εποφθαλμιά, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τον δικαιολογημένο θυμό των πολιτών μετά από δέκα χρόνια πολλαπλών κρίσεων τις οποίες άλλοι φρόντισαν να φορτώσουν στην πλάτη τους. Κατανοούμε τις ανησυχίες και τα ερωτήματα των γονιών της Σάμου που προκαλεί η κακόβουλη ενημέρωση και ο δικαιολογημένος ή αδικαιολόγητος φόβος. Όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν με τον διάλογο και τη σωστή πληροφόρηση, όπως έγινε και στα άλλα   νησιά, προκειμένου να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να μετατραπούν σε μια μεγάλη αγκαλιά που θα χωρά όλα τα παιδιά. Και τα δικά τους και τα ξενοπούλια».

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

«Τους ασκούς του Αιόλου έρχεται να ανοίξει η υιοθέτηση από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου ψηφίσματος Συλλόγων Γονέων της Σάμου που ούτε λίγο ούτε πολύ αρνείται την εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα του νησιού στα πλαίσια των ΔΥΕΠ και καλεί κάτω από ένα λουστραρισμένο δήθεν ανθρωπιστικό πλαίσιο αυτή η εκπαίδευση να δίνεται σε δομή ειδικά γι αυτά ένα γκέτο δηλαδή. Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και ιδιαίτερα η περιφερειάρχης για καθαρά προεκλογικούς λόγους ταυτίζεται με τους ίδιους τους εθνικιστικούς κύκλους που το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν τα παιδιά δημοτικού σχολείου στο Βαθύ μακριά από τα θρανία, απαιτώντας να μη λειτουργήσει στο σχολείο ΔΥΕΠ επικαλούμενοι τα γνωστά γελοία επιχειρήματα περί εμβολιασμών, εκβιάζοντας και προπηλακίζοντας άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς που είχαν αντίθετη γνώμη.

Αφού αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση, όταν βρέθηκαν απέναντι στην καθυστερημένη παρέμβαση του εισαγγελέα απευθύνθηκαν στην ευήκοη πλειοψηφία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία πιστεύοντας ότι βρίσκει προεκλογικό ακροατήριο εγκολπώθηκε τα αιτήματά τους.

Ως Ανταρσία στο Αιγαίο, δια του εκπροσώπου μας στο περιφερειακό συμβούλιο Αριστείδη Σγατζού δώσαμε τη μάχη να μην περάσει το ψήφισμα κάτι που δε κατέστη δυνατό, αφού η περιφερειακή αρχή ήταν αποφασισμένη να το περάσει πάση θυσία. Στο ψήφισμα αντιπροτείναμε η όποια απόφαση να διέπεται από τις παρακάτω αρχές: κλείσιμο όλων των κολαστηρίων τύπου Μόριας, ΒΙΑΛ κ.λπ. στα νησιά, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες, ένταξη άμεσα όλων των παιδιών για όσο μείνουν στην Ελλάδα στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων με δημιουργία τάξεων υποδοχής, απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ και ανάληψη των τομέων υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες με τις απαιτούμενες προσλήψεις και τον εξοπλισμό των κρατικών φορέων (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία), ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών που το επιθυμούν στην ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Φωτό: Από την υποδοχή προσφυγόπουλων σε σχολείο της Χίου