Πλήγμα για την δημοσιογραφία, δεκτή εν μέρει η αγωγή της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κατά του Αστραπάρη

Πλήγμα για την ελεύθερη – ερευνητική δημοσιογραφία αποτελεί η απόφαση του τριμελούς πρωτοδικείου Χίου, με την οποία γίνεται δεκτή – έστω και εν μέρει – η αγωγή της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κατά του διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή, κάνοντας δεκτούς κάποιους από τους ισχυρισμούς της για προσβολή της προσωπικότητάς της.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έγινε γνωστή σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, δεν είναι προσωρινά εκτελεστή και επιδικάζει στην ενάγουσα το ποσό των 8.000 ευρώ ως αποζημίωση, για την προσβολή που φέρεται να υπέστη από τα δημοσιεύματα.

Επί της ουσίας το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της ενάγουσας, που αφορούσαν σειρά δημοσιευμάτων για τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων και των διαγωνισμών για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, της ενδεχόμενης πώλησης ακινήτου του νοσοκομείου στο Lidl, την διαχείριση του χώρου των εξωτερικών ιατρείων για τις ανάγκες κατά covid  εμβολιασμών κ.λπ., που ανέδειξε ο astraparis.gr με σειρά πλήρως στοιχειοθετημένων δημοσιευμάτων του.

Αντιθέτως, το δικαστήριο έκρινε ότι προσβλήθηκε η τιμή της ενάγουσας με τα δημοσιεύματα του astraparis.gr που αφορούσαν το φαινόμενο μπούλινγκ και την παραίτηση της προϊσταμένης της μονάδας τεχνητού νεφρού. Tα γεγονότα αυτά, ωστόσο, καταγγέλθηκαν από το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Χίου απαίτησε την επαναφορά της προϊσταμένης στην θέση της. Εν προκειμένω το δικαστήριο έκρινε ότι οι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στην διοικήτρια υπερβαίνουν το μέτρο της δημοσιογραφικής κριτικής και είναι προσβλητικοί, επιδικάζοντάς της ως αποζημίωση το αναφερόμενο ποσό των 8.000 ευρώ.

Η ανωτέρω δικαστική απόφαση κάνει έστω και εν μέρει δεκτή μια αγωγή SLAPP, που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και πλήττουν καίρια και ανεπανόρθωτα το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Χρησιμοποιούνται δε οι αγωγές SLAPP κατά κόρον από τους έχοντες θέσεις εξουσίας, δημόσιας ή ιδιωτικής κατά κύριο λόγο οικονομικής, προκειμένου να φιμώσουν  τους δημοσιογράφους υπό την απειλή της οικονομικής τους εξόντωσης.

Κατά της απόφασης του τριμελούς πρωτοδικείου Χίου θα ασκηθεί από τον Γιάννη Στεβή έφεση το αμέσως προσεχές διάστημα.